Олелията с личните документи продължава да набира скорост

Трудностите с издаването на новите документи за самоличност продължиха и в четвъртък, без ясни изгледи кога могат да бъдат отстранени софтуерните проблеми, нито възможностите да бъдат наложени неустойки на фирмата – изпълнител "Сименс".

От МВР съобщиха пред Mediapool, че в следобедните часове са се приемали само заявления за експресни поръчки. Началникът на "Български документи за самоличност" в МВР Мария Костадинова заяви пред Дарик радио, че е преустановено отпечатването на паспорти с биометррични данни, приети с бърза поръчка.

От "Сименс" обаче отрекоха да има такива проблеми. Шефът на "Корпоративни комуникации" Дойчин Чолаков каза пред Mediapool, че навсякъде се издават документи в срок и няма информация за преустановяването на приема на бързите поръчки.

Приемането на заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност с биометрични данни стартира веднага след Великденските празници. Още в първия ден обаче системата зацикли и се заформиха огромни опашки от изнервени граждани. Критично бе положението в Кърджали, където имаше наплив от изселници, дошли да подновят паспортите си.

От МВР се ангажираха, че ще работят денонощно, за да изпълнят поръчките. Въпреки това граждани алармираха, че се принуждавани да подписват декларации, че бързите поръчки може да не се изпълнят в срок.

Някъде между обясненията на МВР и "Сименс" и оплакванията на чакащите с часове граждани, премиерът и вътрешният министър съобщиха, че ще се търсят компенсации от компанията изпълнител. От там обаче не изглеждат притеснени на тази закана, тъй като пред Mediapool коментираха:"Имаме договор, следваме договора".

От "Сименс" се ангажираха, че до края на седмицата ще оптимизират софтуера и проблеми с отпечатването на документите няма да има. Проблемът е в линията за персонализация, която създава затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок.

Предвидено е, че експресната поръчка трябва да се изпълнява за осем часа, а бързата - за три дни. Сроковете в случая обаче нямат никакво значение, тъй като така или иначе не се спазват.

Споделяне

Още по темата

Още от България