Олга Вълнарова показва най-добрите си платна в ретроспективна изложба

Олга Вълнарова показва най-добрите си платна в ретроспективна изложба

Ретроспективна изложба живопис на Олга Вълнарова се открива в галерията на "Шипка" 6 на 9 март от 18.00 ч. и ще продължи до края на месеца, съобщиха организаторите от Съюза на българските художници (СБХ).

"Олга Вълнарова е един от странните случаи в българската живопис. Едно от онези редки доказателства, че творческата личност не е привилегия на младостта, а на съхранената духовна енергия", казва акад. Светлин Русев.

"Преминала през голямата школа на Андре Лот, усвоила уроците на една модерна пластическа структура, Олга Вълнарова си остава български живописец и като стилистика, и като чувствителност, и като сюжетна определеност. Без да е външно ефектна, живописта ѝ е обаятелна и привлекателна, дълбока и топла - живопис, докосната от тайнствения живот на природата и сърцето на художника. Независимо дали става дума за приказните дървета, за стаената тишина на терените или натюрмортите - всичко е обгърнато от една носталгична атмосфера, в която времето е спряло на трайната спирка на една неповторима душевност", отбелязва художникът.

Олга Вълнарова завършва Художествената академия при проф. Дечко Узунов с отличие и награда през 1939 г. и заминава за Париж. Специализира в Академията на проф. Андре Лот и участва с него в съвместни изложби в галерия "Pito Resk" - Монпарнас. Завръща се в България през 1941 г.

Участва в общи и самостоятелни изложби у нас и в странство - в Белгия, Германия, Франция, Австрия, Англия, Италия, Америка, Испания, Полша, Чехия и други страни. Много нейни работи са в частни колекции и в посолствата в Париж, Мадрид и Варшава. Живее и работи в София.

Олга Вълнарова е отличена с орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен, има награда от фондацията "Европейски форум", награда за цялостно творчество от СБХ, първа награда от световната Хайку асоциация - Япония, награда за принос в развитието на българската култура.

Споделяне

Още от

Какво очаквате да свърши служебното правителство?