Оли Рен: Мога вече да приветствам България и Румъния като членове на ЕС

Оли Рен: Мога вече да приветствам България и Румъния като членове на ЕС

Германският Бундесрат (горната камара на парламента) ратифицира единодушно в петък договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС от 1 януари следващата година, съобщиха информационните агенции.  Германия бе последната страна членка на ЕС, която трябваше да довърши процедурата по ратификацията на членството на двете страни.

Нужно е само формалното приключване на ратификацията с полагането на подписа под нея на федералния президент Хорст Кьолер.

В специално изявление по повод на решението на Бундесрата еврокомисарят по разширяването Оли Рен обяви, че го приветства и че по този начин вече е завършен ратификационният процес в рамките на целия Европейски съюз.

“Финализира се процесът на присъединяване на двете страни и за вече мога да приветствам България и Румъния като нови членки от 1 януари”, каза Оли Рен.

Преди това по време на обсъждането в Бундесрата представителите на всички германски провинции подкрепиха Закона за ратификация на договора за присъединяване на двете страни, предаде кореспондентът на БНР от Берлин.

Самото гласуване бе предшествано от кратки изказвания. Първи взе думата министър-председателят на Долна Саксония Кристиян Вулф, последван от министъра по европейските въпроси на Баден – Вюртенберг Вили Щехелер. И двамата християндемократи отбелязаха напредъка на България и Румъния по пътя към членството им. Министърът по европейските въпроси на Бавария Емили Мюлер отбеляза приноса на провинцията към подготовката за членство на двете страни и по-специално оказаната помощ в реформата на съдебната система. Тя изтъкна, че поради съществуващите дефицити в двете страни Бавария е за незабавно въвеждане от 1 януари на предпазни клаузи, но Европейската комисия няма готовност за това.

Въвеждането на предпазни клаузи, според нея, би било от полза за двете страни и би повишило одобрението на европейските граждани за присъединяването на България и Румъния.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?