Оли Рен: Напредъкът на България и Румъния ще се оценява индивидуално

Усилията и напредъка на всяка страна-кандидатка за членство в ЕС ще бъдат оценявани индивидуално, а не в сравнение с резултатите на друга страна, заяви в четвъртък в Букурещ еврокомисарят по разширяването Оли Рен в отговор на въпрос дали съществува техническа възможност за разделяне на България и Румъния в процеса на европейска интеграция. Това предадоха Ромпрес и БТА.

Това стана по време визитата на Рен в Букурещ, където се провежда срещата на премиерите на страните от Югоизточна Европа, посветена на разширяването и модернизирането на Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА).

По думите на Рен мониторинговият доклад, който Европейската комисия ще публикува на 16 май, ще бъде "много обективен и коректен". Рен отново настоя, че България трябва да даде ясни гаранции за независимостта на съдебната си система.

Преди два дни в Брюксел Рен за първи път ясно разграничи постигнатото от двете страни, като заяви, че прогресът на Румъния по преговорна глава 24 “Правосъдие и вътрешен ред” е значителен, а този на България е “ограничен”.

През следващите седмици, които са много важни, Румъния трябва да докаже, че приложените реформи са необратими, посочи Рен.

Според него през последната година Румъния е постигнала значителен напредък, особено в съдебната реформа и в създаването на инфраструктура за борба с корупцията и организираната престъпност.

Еврокомисарят увери, че докладът от 16 май ще посочи цялостно областите, в които е постигнат значителен напредък, и ще уточни сферите, където трябва да бъдат положени още усилия.

В същото време европейският комисар по въпросите на търговията Питър Манделсън направи по-оптимистичното изказване, като заяви, че българските и румънските фирми ще успеят да се справят много добре с конкуренцията след присъединяването на двете страни към ЕС. Това ще стане благодарение на техния достъп до един по-голям пазар и трансфера на технологии чрез инвестициите, финансирани със структурните фондове.

Манделсън посочи, че разширяването на ЕС не трябва да бъде възприемано като заплаха, а като възможност за европейските фирми, въпреки че като цяло населението на страните-членки гледа на разширяването със страх.

По думите му насаденият евроскептицизъм след неуспешните референдуми във Франция и Холандия за приемане на евроконституцията може да бъде преодолян чрез кампания за информиране на гражданите.

“Трябва им се обясни, че разширяването има икономически предимства както за старите страни-членки, така и за новите”, заяви още еврокомисарят.

“От икономическа гледна точка, разширяването на ЕС позволява появата и подкрепата на фирми на европейско равнище, които в един глобализиран свят, имат по-големи шансове за успех, отколкото на национално равнище, а целта е да има успешни фирми на световно ниво със седалище в Европа, поясни европейският комисар по търговията”, каза още той.

В румънската столица координаторът на Пакта за стабилност Ерхард Бусек пък  препоръча Букурещ да помогне на София в борбата срещу организираната престъпност, защото, по думите му, ако България не разреши проблемите си с престъпността, ситуацията в целия регион ще се влоши.

Румъния е едновременно подготвена и неподготвена за членство в ЕС на 1 януари 2007 година, посочва Бусек, като уточнява, че датата 2007 има повече психологически ефект и цели да насърчи Румъния да ускори реформите.

Трудното започва след членството, предупреждава координаторът на Пакта. Според него, предвиденият от Европейската комисия мониторниг за Румъния в области като околна среда и земеделие, който бе приет от румънския президент Траян Бъсеску, представлява нормална процедура.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?