Оли Рен очаква скоро компромис по размера на стабилизационния фонд

Компромисно решение за размера на европейския стабилизационен фонд ще бъде взето идната седмица, каза европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, по време на неофициална среща на европейските икономически среди във финландския ски курорт Саариселка в Лапландия.

"Кризата в еврозоната ни научи, че трябва да се увеличават средствата за противодействие, за да не настъпи най-лошото", изтъкна Оли Рен пред журналисти, цитиран от ИТАР ТАСС.

"В последно време ситуацията малко се промени, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) прие много важни мерки, но доверието все още е крехко и е важно да се приключи формирането на антикризисната програма", допълни той.

Според някои европейски медии Европейската комисия може да препоръча да се увеличи обемът на средствата за борба с дълговата криза до 940 милиарда евро, като се обедини съществуващият Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) с бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който влиза в сила от 1 юли.

Домакинът на срещата, финландският премиер Юрки Катайнен отбеляза, че Финландия е скептично настроена към "раздуване" на ЕСМ.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?