Оли Рен се изказа по-предпазливо за напредъка на България

Оли Рен се изказа по-предпазливо за напредъка на България

България и Румъния трябва да положат усилия в последния момент, за да се присъединят към ЕС следващата година, а не през 2008 г., заявява във вторник в интервю за агенция Ройтерс европейският комисар по разширяването Оли Рен.   

Рен похвали подготовката за членство на Румъния, но призова България да промени конституцията си в частта ѝ за съдебната система, за да улесни съюза при вземането на решение за времето и детайлите около присъединяването на страната.

Европейската комисия ще препоръча на 16 май дали двете балкански страни трябва да бъдат приети за членки на 1 януари 2007 г. или да изчакат още една година, за да се подготвят по-добре, отбелязва агенцията.

В интервюто Оли Рен посочва, че е възможно и за двете страни да се присъединят през 2007 година. Те все още трябва да изминат последните мили, да довършат реформите и да покажат, че те се прилагат, казва Рен.

Европейският комисар по разширяването прозвуча с известна доза оптимизъм по адрес на Румъния - по-голямата кандидатка, отбелязва Ройтерс.

В Румъния имаше трансформация през последните 14 месеца благодарение на взискателността на ЕС и упоритите усилия за продължаване на съдебната реформа и борбата с корупцията, каза Рен.

Той запази по-предпазливи думи за България, за която най-малко една международна организация твърди, че в известна степен изостава в борбата с корупцията и организираната престъпност, пише Ройтерс.

Тази седмица и следващата в България ще има важно гласуване в парламента, което може да има положителен ефект върху способността на страната да покаже конкретни резултати в борбата с корупцията, каза европейският комисар, имайки предвид промените в конституцията.

Дипломати от страните-членки на ЕС гледат на промените в конституцията като на важна стъпка за повишаване на отговорността сред избираемите официални лица и за бавната и склонна към корупция съдебна система, отбелязва Ройтерс.

Промените ще намалят имунитета, на който се радват депутатите и ще дадат право на парламента да уволнява главния прокурор и председателите на гражданските и наказателните върховни съдилища.

На тези официални лица, които сега са защитени от съдебно преследване и могат да бъдат уволнени само от равни на тях по положение, се гледа като на отговорни за нерешаването на наказателни дела и такива за корупция, и се смята, че това е основната причина, поради която България не е успяла да осъди нито един от своите известни престъпни барони, посочва агенцията.

Някои експерти от ЕС са на мнение, че промените могат да застрашат независимостта на съдебната система като дадат прекалено голям контрол на министерството на правосъдието, но депутатите се съгласиха миналата седмица да променят текста съобразно тези тревоги преди окончателното гласуване, пише Ройтерс.

Европейската комисия отказа да посочи какви промени очаква да види. "Ние ще погледнем на реформите като на пакет и ще ги оценим. България знае какво се очаква да направи", заяви неназован служител от Европейската комисия.

Рен отхвърли предложенията на някои политици от страни-членки на ЕС за това Комисията да изчака до октомври с препоръката за датата за членство на България и Румъния.

Ние ще заемем ясна позиция за България и Румъния, за всяка от тях според собствените ѝ заслуги, в доклада през май, каза Рен.

Ройтерс посочва, че според Договора за присъединяване, подписан през април миналата година, Европейската комисия може да изключи двете страни или една от тях от някои от общите политика на ЕС, ако те не са подготвени в тази област, дори при ситуация, в която страните са се присъединили през 2007 година.

*По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от България