Оли Рен: Трябва да защитим и гражданите на ЕС след вашето влизане

Оли Рен: Трябва да защитим и гражданите на ЕС след вашето влизане

Изключително остро послание до България отправи еврокомисарят по разширяването Оли Рен след срещата си в петък с премиера Сергей Станишев в София. Рен участва в неформалната среща на лидери на либерални формации от Европа, която ще се проведе в събота и неделя в двореца в Царска Бистрица. Домакин на срещата е Симеон Сакскобургготски.

Еврокомисарят заяви, че в момента Европейската комисия търси средства за защита на “интереса на общността и съюза” след присъединяването на България към ЕС.

“Моето желание е да видя България член ЕС от 1 януари, но в същото време мой дълг е като пазач на договора да гарантирам и да намерим начини и средства, чрез които да бъдат защитени интересите, както на общността, така и на гражданите на ЕС от момента, в който България се присъедини”, заяви Рен пред българските медии и министър-председателя след края на срещата.

От споменаваните досега варианти за “защита на общността” се очертават три – най-мекият е налагането на мониторинг на институциите и съдебната система и след членството ни в ЕС. Този вариант на практика вече е сигурен. Другият много вероятен сценарий е налагане на предпазни клаузи, а като най-малко вероятен е отлагане с една година на членството.

Според еврокомисаря ЕК трябва да стане “свидетел на продължаващи усилия в борбата с организираната престъпност, корупцията и правосъдната реформа”.

Усилията за реформи трябва да продължат до присъединяването, но и след това. Целта е да се гарантира продължителността, постоянността и необратимостта на този процес особено в областта на правосъдието и вътрешните работи”, каза още Рен.

Той обясни още, че се е запознал от премиера Станишев за упоритата работа на правителството през летните месеци.

Брюксел вижда едно, София - две

Преди Оли Рен да съобщи, че Брюксел търси защитни механизми в процеса на присъединяване на България, премиерът Сергей Станишев определи постигнатия напредък като “реален и значителен” във всички области.

“Надяваме се, че този напредък ще бъде обективно, както винаги, оценен от ЕК в предстоящия доклад”, заяви министър-председателят.

Формулировката на Рен бе по-друга – той призна, че има “много сериозен напредък в някои технически области на подготовката за членство”. Еврокомисарят не уточни какво разбира под технически напредък и в които точно области.

Това по думите му е отбелязано в “работния вариант” на доклада на ЕК, който трябва да бъде публикуван в Брюксел на 26 септември.

Станишев увери медиите и еврокомисаря Рен, че страната полага “сериозни, концентрирани и систематични усилия” в областта на правосъдието и вътрешния ред.

“За мен е много важно и това бе едно от моите политически послания към Рен, че реформите в България ще продължат, защото преди всичко нашето общество е заинтересовано от ефективно правосъдие, в ограничаване на корупцията и организираната престъпност, защото от постигането на тези цели, които сме си поставили, зависи цялостното развитие на България”, повтори тезата си Станишев, която бе изтъкната и при предишното посещение на Рен в България.

Оценката на Оли Рен за свършеното от България по-малко от месец преди доклада на ЕК за напредъка на България сериозно се разминава с мнението на еврокомисаря по правосъдието и вътрешните работи Франко Фратини от последните седмици. Фратини, за разлика от Рен, видя сериозен напредък по глава 24. В деня на неговото посещение МВР съобщи за няколко разбити престъпни групи и за предотвратено поръчково убийство. Часове обаче след като Фратини си замина, стана известно, че двама полицаи са застреляли по погрешка възрастен мъж, а информацията е била скривана няколко часа от обществеността именно заради посещението на еврокомисаря.

Оттогава насам обществото стана свидетел на нови две поръчкови убийства – във Варна бе взривен бизнесменът с висящи дела Асен Николов, а буквално преди няколко дни в София бе застрелян автокрадецът също с множество дела Драгомир Илиев – Дражко.

 

Споделяне

Още от България