Олигархията има три цели, две се подкрепят от кандидата за вицепремиер Михов

Олигархията има три цели, две се подкрепят от кандидата за вицепремиер Михов

Олигархията в България има три основни цели, две от които се подкрепят от кандидата за трети вицепремиер в правителството и лично номинирания от премиера Бойко Борисов Илиян Михов. Това каза председателят на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров след заседанието на партийното ръководство във вторник.

Олигархията иска излизане от валутния борд, отдалечаване от приемането на еврото като основна валута и построяването на АЕЦ "Белене". За съжаление, две от тези искания се подкрепят от Михов, смятат от СДС. Те ще настояват номинираният за вицепремиер да се разграничи от тези искания, в противен случай сините няма да подкрепят избора му.

Самият Михов в прав текст никога не е изразявал подкрепата си за премахване на борда или за отдалечаване на влизането на страната в еврозоната, но идеята му за модифициран валутен борд срещна острото недоволство сред експерти и политици, уплашени, че тя може да доведе до реалното събаряне на борда.

Що се отнася до изграждането на "Белене”, от СДС виждат "омекване" от страна на премиера и подозират, че Борисов е склонен да подкрепи определени среди, които се борят тя да стане факт. "Белене” може да се превърне в най-голямата измама за последните две години", коментира Мартин Димитров.

Лидерът на СДС заяви още, че Синята коалиция ще подкрепи в сряда промените в правителството, внесени от премиера. От коалицията смятат, че трябва да се запази стабилността в условията на икономическа криза.

От СДС са изготвили списък с кадри на БСП, все още на високи властови позиции, който в най-скоро време ще връчат на Бойко Борисов. В списъка са имената на Меглена Плугчиева, кандидат за вицепрезидент в ЕВБР, на Таско Ерменков, председателя на Агенция за енергийна ефективност.

Според Мартин Димитров премиерът Борисов е взел да връща кадри на БСП на ръководни постове въпреки обещанията му това да не става.

Европарламентът и Европейската комисия са в "очаквателно настроение" по отношение на предстоящото изслушване на новия български кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева, коментира евродепутатът и бивш външен министър в правителството на Иван Костов Надежда Нейнски. Тя допълни, че всички очакват Кристалина Георгиева да е сериозна и да отговори на изискванията на поста. Излишно е да споменавам по какъв начин ни се отрази предишният инцидент, така че се надявам казусът да приключи в следващите десетина дни, допълни Нейнски.

Според евродепутата зам.-председателският пост на Румяна Желева в ЕНП не е предмет на обсъждане в този момент.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?