Симеон Дянков:

Олигарсите, които клатят валутния борд, са спечелилите от кризата през 1996-97 г.

Симеон Дянков

Днес състоянието на държавата е в по-добро състояние, а ние управлявахме в четирите най-тежки години. Това смята вицепремиерът и финансов министър в оставка Симеон Дянков, който в понеделник участва в подписването на инструкция за взаимодействие между институциите във връзка с влезлия в сила нов закон за конфискацията.

Дянков припомни, че през юли 2009 година държавата е дължала 4.3 млрд. лева, а фискалният резерв е бил 7.7 млрд. лева.

"През ноември 2009 г. и февруари 2010 г. специализираните агенции оценяваха възможността за фалит на държавата до 40 процента, а сега тази възможност е под 5 процента. Вече идват нови времена и може да се мисли за нова политика, но 2009 и 2010 г. бяха много тежки и нямаше друг начин да спасим страната от фалит, освен стриктна финансова дисциплина", посочи той.

Отговорът на вицепремиера бе по повод на идеите на икономисти, изказвани в последните дни, че може да се "разхлаби" леко строгата фискална дисциплина и да се вземе заем от пазарите, с който да се повишат ниските доходи и да се раздвижи икономиката.

Дянков реагира преди ден остро на тези предложения, изказани и от еврокомисаря Кристалина Георгиева. Тогава той обяви, че подобно вземане на заеми ще вкара държавата в спирала от дългове и ще заплаши стабилността на валутния борд. А от това имат интерес определени кръгове, които биха се облагодетелствали от една висока инфлация и стопяване на задълженията.

В понеделник Дянков коментира отново, че олигарсите, които имат интерес от финансовия срив на държавата, са "тези хора, които са натрупали милиони задължения" и за тях било "много изгодно да падне валутният борд", за да не им се налага да ги връщат.

По думите му обаче вероятността това да се случи е малка. Помолен да уточни кои олигарси има предвид, финансовият министър в оставка лаконично добави, че че те "не са се променили оттогава (от 1996-97 г. - бел. ред.), те са същите и имат същите интереси".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?