Олимпи Кътев: Ще кандидатстваме за държавна помощ по проекта "Супер Боровец"

Как се роди проектът Самоков - Боровец - Бели Искър?

Идеята се е раждала много години. От една страна, идеята е на местната общественост в лицето на кметската управа на Самоков и на общинския съвет. От друга страна, това е идея на областната управа и правителството и лично на премиера Симеон Сакскобургготски.

Първата среща беше неформална - в началото на годината в Царска Бистрица, след едно изнесено заседание на кабинета. Домакин на срещата беше премиерът. Там бяха вицепремиерът Лидия Шулева, министърът на екологията Долорес Арсенова, спортният министър Васил Иванов-Лучано, министърът на енергетиката Милко Ковачев. Присъстваха кметът и общественици от града като Петър Попангелов-старши, председателят на СБА Георги Янакиев, президентът на "Главболгарстрой" Симеон Пашов и други. Архитект Петко Еврев, който е работил години наред по тези планове, представи идеята и показа макет как да се развие курортът.

Дотогава Боровец нямаше кадастрален план, но за няколко месеца с много усилия успяхме да го направим по проекта за кадастъра и имотния регистър, финансиран от Световната банка. Кадастърът е основата на следващите стъпки, като втората е приемането на общ устройствен план на Боровец и на всичките нови дестинации, които се предвиждат в проекта.

На каква фаза е общият устройствен план?

На фаза обсъждания. Направихме две дискусии с обществеността в Самоков. С плана са запознати още премиерът, спортното министерство, Българският олимпийски комитет (БОК). Предстои да се запознае и общественият комитет за Боровец, който ще има заседание в края на август или в началото на септември.

Очакваме и чужди специалисти. Премиерът е поканил лично Жан-Клод Кили - трикратен олимпийски шампион и капацитет в алпийските спортове. Каним и други изявени специалисти да си кажат мнението от спортна гледна точка, защото проектът Боровец е обвързан със зимните олимпийски игри 2014. Кандидатурата на България ще бъде София - Боровец. След широкото обществено обсъждане общият устройствен план ще бъде одобрен от министерство на регионалното развитие.

Акционерното дружество, което вече е изградено между община Самоков с апортна вноска на около 800 дка земя, "Главболгарстрой", "Контракт 99" на Емил Кюлев и "Енергокомплект", е възложило на независими експерти да изработят доклада за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС). Дружество е създадено, протоколите са подписани, има решение на общинския съвет, остава само да бъде регистрирано в съда.

След като докладът по ОВОС бъде готов, той ще бъде представен в министерството на околната среда и ще бъде подложен на широки дискусии - екологични движения, природозащитници, граждани ще могат да си дадат мнението. След това предстои процедура по приемането му. Одобряването на доклада по ОВОС вече ще е основание да се утвърди и общият устройствен план. Той трябва да бъде одобрен първо от общинския съвет и след това от висшия експертен съвет в Министерството на регионалното развитие. После ще се изработят подробни устройствени планове.

Кога докладът по ОВОС ще бъде внесен в Министерството на екологията?

Очаква се това да стане в края на септември или началото на октомври. На първото заседание след ваканцията на 19 август правителството трябва да вземе решение за създаване на работна група, която да изготви концепцията за развитието на комплекса. Предложението е проектът да се води от Лидия Шулева. В работната група ще влязат и още 6-7 заместник-министри - на икономиката Димитър Хаджиниколов, на регионалното развитие Савин Ковачев, на околната среда, на горите, областният управител, кметът, туристически и браншови организации. В едномесечен срок от сформирането на групата концепцията трябва да бъде готова.

Това е мащабен проект. Как ще се осигури финансирането? Какви са ангажиментите на смесеното дружество?

Смесеното дружество е най-вече за Нисък Боровец, където са апортите от страна на общината. Те ще финансират строителството на големия кабинков лифт, който ще свърже нисък Боровец със Соколец и Маркуджиците. Практиката показва, че първо се прави лифтът, а след това - съоръжения, хотели, паркинги. Има идея за аквапарк, голф игрище. Зоните по Бели Искър ще се свържат през националния парк "Рила" с Боровец чрез екопътека. Общината и областта ще кандидатстват заедно по европрограмите за екотуризъм за изграждането на тази пътека. След като са готови подробните устройствени планове, ще може да се каже какво ще направи акционерното дружество в Нисък Боровец.

Вече има интерес и за дестинацията Бели Искър, където ще се направи кабинков лифт, за да се свърже с Боровец. Инвеститорите са италиански и испански компании, свързани със строителния и туристическия бранш. Те ходиха на място и видяха за какво става дума, испанците дори изпратиха официално писмо за намеренията си. Това е мащабен проект и има място за различни инвеститори.

Ще се кандидатства и за помощ от страна на държавата по новия Закон за насърчаване на инвестициите. Проектът ще бъде от първа категория, т.е. инвестиция от над 100 млн. лв., като държавата трябва да помогне в изграждането на ифраструктурата.

Като казвате 100 млн. лв., имате предвид, че те ще бъдат вложени от смесеното дружество? Какви са гаранциите, че тези средства ще бъдат инвестирани?

На първия етап средствата ще дойдат от смесеното дружество. Законът за насърчаване на инвестициите казва, че когато държавата се ангажира насреща, инвеститорите трябва да сложат банкова гаранция. По същия начин ще има банкови гаранции от страна на инвеститорите за реализирането на проекта. Тези гаранции няма да са безсрочни, а в договора ще бъде записано, че съответните инвеститори слагат банкови гаранции, че този проект ще започне да се прави от 2005 - 2006 г. , за да няма разтегателност във времето.

Означава ли това, че държавата сериозно се ангажира с проекта и той може да бъде определен като приоритетен?

Имаме уникалния шанс да се направи нещо много хубаво за България и в частност за самоковци. Никога не е имало такова съчетание между общински съвет, кмет, областен управител и премиер. Всички мислим почти еднакво, нямаме различия. Надяваме се да тръгне реално от догодина.

Как решихте да се създаде общественият комитет и как подбрахте членовете му?

Предложението за учредяване на обществения комитет беше на премиера. В него са около 20 души, като идеята беше да са представени и трите нива на управление - премиерът като представител на държавната власт е почетен председател, областният управител като второто ниво на управление е председател на комитета и кметът като представител на местната власт е зам.-председател. Останалите са хора, свързани с проблемите на курорта и зимните спортове като Иван Славков, Недялка Сандалска (мениджър по туризма в "MG корпорация" - собственик на "Бороспорт" АД, стопанисващо пистите и ски съоръженията), Петър Попангелов-старши, Георги Янакиев (председател на СБА), Тошо Тошев (главен редактор на в. "Труд"), Иван Гарелов, футболистът Ивайло Йорданов, Симеон Пешов (президент на "Главболгарстрой"), Мира Янова (шеф на МБМД) и други. Те ще рекламират идеята и ще бъдат обществен гарант, че проектът ще бъде направен на светло и няма да се унищожава природата, за да се направи хотел. Премиерът държи много на това.

Притеснявате ли се, че еколозите могат да се противопоставят или пък да се сблъскат отделните икономически лобита и да попречат за реализирането на проекта?

Никой не може да попречи на този проект. Може някой да води лични или корпоративни интереси, да не е съгласен, но не може да попречи, защото това го иска цялата общественост в Самоков и даже цяла България. Проектът "Супер Боровец" не е конкуренция на Банско, има място за всички - Банско, Боровец, Пампорово, Витоша. Привърженик съм на принципа на консенсуса. Затова ще се постараем всеки, който има претенции, да си ги каже. Ще запазим интересите на самоковци, които са инвестирали вече. Ще се спазват правилата и всичко ще се прави по европейски стандарти.

Някой може да каже, че всичко това се прави заради премиера, защото си върна над 8 хил. дка гори и имоти?

Не се притеснявам, че някой може да каже такова нещо, защото едното няма нищо общо с другото. Напротив, премиерът в някаква степен ще бъде ощетен, защото част от проектите минават през неговите гори. Той вече е дал съгласието си за това и е казал на всеослушание, че няма претенции, стига да са спазени екологичните изисквания. Присъствието на премиера е много важно, защото той е планинар, свързан е с Боровец и иска да го направи за самоковци и за България, а не за себе си.

Хората в Самоков и хотелиери се притесняват как общината ще си запази 25% участие в смесеното дружество, защото при последващо увеличение на капитала нейният дял ще намалее?

Колкото и да се увеличава капиталът на дружеството, общинската част ще си бъде 25%. В договора ще бъде записано, че увеличаването на капитала няма да бъде свързано с намаляване на дела на общината.

Това означава общината да апортира нови терени в смесеното дружество.

Ако се налага, ще апортира.

Проектът е обвързан с олимпиада 2014, смятате ли, че скандалът с председателя на БОК Иван Славков може да повлияе негативно?

Случаят е неприятен и дано тези твърдения не излязат верни. Иван Славков е човек с опит и ще успее да се пребори с това обвинение. Надявам се това да не се отрази на нашата кандидатура.

Споделяне

Още от България