Олимпиадата в Сочи – фантастична цена и злоупотреби

Жак Рох и Владимир Путин

Зимните олимпийски игри в Сочи ще бъдат фантастични, цитира "Независимая газета" изявление на президента на МОК Жак Рох, разгледал обектите, изграждани за олимпиадата, заедно с руския президент Владимир Путин. Посвоему фантастични ще бъдат игрите и според авторите на критичен доклад, представен в изданието. Това са руските политици от извънпарламентарната опозиция Борис Немцов и Леонид Мартинюк, разследвали евентуални злоупотреби на строежите в Сочи. В документа, озаглавен "Зимна олимпиада в субтропиците", те правят сравнения с минали олимпиади.

"По разходи - над 50 милиарда долара, олимпиадата в Сочи излиза по-скъпа от харчовете за спортните обекти на всички зимни олимпиади, взети заедно, а те са вече 21. А лъвската част от средствата са държавни разходи (бюджет, банкови заеми и държавни гаранции). Става ясно, че дори най-скъпата олимпиада в Пекин през 2008 г. е била по-евтина от тази в Сочи и по официални данни е струвала на китайците 43 милиарда долара", се казва в доклада.

Окончателната стойност на подготовката за игрите в Сочи  надхвърля близо 4 пъти първоначалните сметки. Авторите информират, че в други страни първоначалният олимпийски бюджет е нараствал далеч по-скромно: "По време на строежа олимпийските обекти са поскъпвали средно към два пъти. Зимните олимпиади обаче са поскъпвали по-малко от летните".

Критиците твърдят, че перспективите за по-нататъшно използване на изградените обекти са мъгляви и олимпиадата крие множество рискове.

Повечето експерти на "Независимая газета" обаче отбелязват, че докладът е написан твърде емоционално и бие на очи стремежът на авторите да посочват само минуси. Цитирани са и мнения на специалисти, изтъкващи ползите от олимпийските игри в Сочи. Безсмислено е впрочем "да се сравняват номиналните стойности на различните олимпиади, защото измервателният инструмент - щатският долар, постоянно и съществено се обезценява", казва Михаил Королюк от финансова къща "Солид".

Руското правителство полага усилия във федерацията също като в западните страни да има няколко икономически центъра. И е съвсем логично да развива Сочи като център на туризма, коментира Андрей Никитюк, шеф на борда на "Кънсърн дженерал инвест".

Всяка олимпиада е по-скъпа от предишната, но "тези разходи все пак са смислени - те са дългосрочна инвестиция, привличаща внимание към региона", заявява Анастасия Боровска, директор на Руското училище по мениджмънт.

При все това според редица експерти авторите на доклада вярно посочват основните проблеми около игрите. По всичко личи, че сметките наистина са завишени, пише "Независимая газета". Чиновниците обясняват най-често, че се е наложило изграждането на мощна инфраструктура. Ако обаче погледнем само сметките за спортните обекти без инфраструктурата, ще видим, че те много са нараствали без видими причини, твърди пред вестника Александър Дорофеев от руския Институт за технологии и управление.

Според него това говори за "различни прояви на корупция по различните обекти". Без радикални промени в икономиката на Русия от олимпийските обекти в Сочи не може да се чака никакъв търговски ефект след игрите, добавя експертът.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?