Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

От ХVІІ Олимпиада по шахмат за глухи, която се състоя от 18 до 28 юни в Опатия (Хърватия), нашият отбор (в състав Николай Нинов - капитан на отбора, Веселин Георгиев, трикратен световен шампион по шах за глухи, Петър Орев и Димитър Серафимов), се завърна в родината с купата на олимпийски първенец, съобщиха от Съюза на глухите в България (СГБ).

Отличието бе спечелено след много трудни и оспорвани срещи с достойни съперници, като българските шахматисти спечелиха най-много точки - 25, след като победиха не само предишните шампиони от Хърватия, но и много силните отбори на Русия, Италия и Швейцария с постигнати ремита с отборите на Полша, Германия, Сърбия и Англия. Те не допуснаха нито една загуба, се казва в съобщението.

Олимпиадата по шахмат за глухи се състоеше от пет основни турнира - отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга. Столичната община направи жеста и плати пътните разноски на отбора и на ръководството на СГБ в размер на 2000 лева.

В първенството за мъже заедно с нашите шахматисти участваха още 82 състезатели от 17 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария и Украйна. След последния девети кръг крайното класиране на отборите в олимпиадата стана: 1. България; 2. Полша; 3. Германия; 4. Хърватия; 5. Украйна и 6. Англия.

ММ майстор Петър Орев на четвърта отборна дъска бе с най-много точки от отбора - 7.5 от 9 възможни; на втора дъска трикратният световен шампион по шахмат за глухи Веселин Георгиев постигна 7 т.; на трета - Димитър Серафимов взе 6.5 точки.

Капитанът на отбора Николай Нинов, заместник-председател на Съюза на глухите в България (СГБ) се състезаваше на първа дъска и постигна 4 точки.

През 2013 г. националният отбор на СГБ по шахмат участва в ХХI европейско отборно първенство в гр. Каунас, Литва, на което завоюва второ място.

Споделяне

Още от Спорт