"Олимпус инферно" – пропагандна война в прайм-тайм

"Олимпус инферно" – пропагандна война в прайм-тайм

Пропагандната машина е пусната на пълни обороти. Така кореспондентът на германското списание "Шпигел" в Москва Мориц Гутман обобщава впечатлението си от излъчения в неделя вечер от руския държавен телевизионен "Първи канал" игрален филм "Олимпус инферно", посветен на приключилата преди само половин година война в Южна Осетия. На екрана, отбелязва кореспондентът на "Шпигел", грузинците са представени в ролята на фашисти, а руснаците – на миротворци, като режисьорът на филма не е пропуснал да удостои с внимание и "лъжливите" западни медии.

Във филма смърт и разрушения носят със себе си войниците, влезли с бронирана техника в столицата на Южна Осетия Цхинвали. С грузински флагове на танковете те унищожават всичко по пътя си, стрелят в гърбовете на мирни граждани и хвърлят гранати в прозорците на жилищни сгради. Но помощта вече е близо, казва от телевизионния екран руският президент и обещава да не остави ненаказана гибелта на съотечественици.

Това е руският прочит на събитията от войната, пише "Шпигел", и той бе представен пред зрителския съд в неделя, в прайм-тайма на един от държавните телевизионни канали.

Филмът, заснет от младия режисьор Игор Волошин, разказва в холивудски маниер историята на американския изследовател от руски произход Майкъл, пристигнал в Южна Осетия да изучава редки видове пеперуди. В това трябва да му помага неговата отдавнашна позната от ученическите години в Москва, журналистката Женя. Но вместо редки пеперуди в обектива на фотоапарата на младия учен попадат взривяващи се гранати и колони от танкове - грузинската атака срещу Цхинвали. Двамата млади се опитват да стигнат до истината, но грузинците не дремят: коварният офицер Вахо се опитва да ги спре с всички средства.

Във филма грузинските офицери са показани като безскрупулни главорези, а Женя нарича президента Саакашвили фашист. Американците, които според руската гледна точка са задкулисните организатори на войната в Южна Осетия, също получават своето: американски военен съветник говори от екрана за "военна операция за възстановяване на конституционния ред".

Филмът същевременно е и обвинение срещу западните медии, които според руските политици са отразили изкривено първите дни на войната. Така във филма е показан "умишлено изкривяващ действителността" репортер на Би Би Си. Той съветва всички медии да разказват, че войната е започната от руснаците. "Танкове и самолети – това са глупости – важно е това, което разказват журналистите. Та нали това е информационна война", казва героят на филма.

Според кореспондента на "Шпигел" обаче "Олимпус инферно" премълчава най-малко една част на войната - за това как, придвижвайки се навътре в страната, руските военни опустошаваха и палеха грузински села в него не се казва нито дума. Филмът завършва с триумфалното навлизане на руската армия в Цхинвали.

"В руските интернет-форуми "Олимпус инферно" стана предмет за оживени дискуссии. Въпреки преобладаващо положителните коментари, никой от участниците във форума не се съмнява, че става дума за поръчан от Кремъл пропаганден филм. А в осетинските форуми цари друго настроение: мнозина са недоволни от това, че националната трагедия става част от шоу бизнеса", пише "Шпигел".

"Пропагандистите отново в строя", пише руското електронно издание Газета.ру по повод телевизионната премиера на "Олимпус инферно".

Изданието отбелязва, че нито един телевизионен проект не е предизвиквал толкова ожесточен спор с диаметрално противоположни мнения.

При това, пише Газета.ру, критикуват филма не само заради позицията му и откровената пропаганда, а и заради очевидното взаимстване от подобни американски филми. По-специално изданието посочва очевидното сходство със завръзката във филма "Обществен враг", където камерата, поставена да наблюдава прелетните птици, случайно заснема убийството на американски сенатор.

От друга страна според руското издание самата завръзка на новия руски филм е нелепа, защото, "за да покажат на света истината", двамата млади герои би трябвало да се промъкват не през "окупираната от грузинците територия", а там, където действаха руските войски и където се допускаха само акредитирани от руската армия журналисти.

Споделяне

Още от

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?