Оливър Стоун: Путин има ментална власт над САЩ

Трудно е да откриеш такъв злодей, иронизира режисьорът и описва руския президент като харизматичен, по руски тих и съвсем не е свадлив

Оливър Стоун: Путин има ментална власт над САЩ

Владимир Путин "има някаква ментална власт" върху Съединените щати. Върху руския президент се изсипва "журналистическа помия", а той е "харизматичен, учтив, човек с обаяние". Това казва американският режисьор Оливър Стоун в интервю за "Росийская газета", откъси от което бяха публикувани в понеделник на сайта на руския официоз.

Разговорът е за документалния му филм "Интервю с Путин" (The Putin Interview), чиято световна премиера в ефира на "Щоутайм" (Showtime) беше на 12 юни.

От 19 юни излъчването на четирисерийния филм започва и в Русия – по Първи канал, а правата за излъчването му бяха купени от телевизионни канали от Австралия, Великобритания, Германия, Китай, Италия, Турция, Франция и много други страни

Водещи медии в САЩ разкритикуваха Стоун за това, че му е задавал меки въпроси и неведнъж направиха сравнение между неговото интервю и взетото преди седмица от водещата на телевизия MSNBC Мегън Кели.

"За телевизията е обичайно да се задават остри въпроси - да си безкомпромисен, да задаваш враждебни въпроси, да доказваш, че си мачо... иначе не е по американски. Но усещането, че журналистът не струва, ако не е (остър), е фалшиво усещане. Може и така, но антагонизирайки човека срещу себе си, той все едно няма да ви каже истината. С други думи – с мед може да привлечеш повече пчели, отколкото с оцет", обяснява Стоун подхода си при заснемането на лентата.

Според него медиите не са обективни спрямо Путин и дори при поднасянето на новините, свързани с него, му дават характеристики. "Новините трябва да са точни и обективни. Характеристики не искам да слушам. Такова нещо по-рано никога не е било. Това въобще не е онова, което трябва да правят. Аз за целия си живот не съм виждал толкова помиярска журналистика. Тези репортери трябва да бъдат уволнени и пратени обратно в уличище. Сериозно", заявява Стоун.

"Трудно ще откриеш друг такъв злодей. Как може да си съчетание от Хитлер и Сталин, при това и най-богатият човек на света. Просто Супермен", иронизира американският кинодеец.

"Вие, руснаците, трябва да се гордеете, че с военен бюджет, десеторно по-малък от американския, а и с икономика, десет пъти по-малка от нашата, вашият президент привлича толкова много внимание. Това е просто невероятно. Това е психология. Той има някаква ментална власт над САЩ. Създава се такава истерия, параноя", коментира режисьорът.

"Мистър Путин е един от най-важните световни лидери и тъй като САЩ го обявиха за свой враг, един велик враг, много е важно да чуем какво иска той да каже", обяснява Стоун за филма си.

"Филмът е дързък, нахален. Това е интервю с практически провъзгласен за враг на САЩ, което го очовечава", допълва режисьорът.

"Не ме е страх да разглеждам хора, които не са популярни в САЩ – правил съм филми за Кастро, за Чавес. Това никога не ме е притеснявало. Затова филмът е предизвикателен за хора с подобно мислене, каквото не понасям. Не може винаги да мислим еднакво. От дете не заобичах маккартизма. Той допринесе за догми даже в училище. Аз самият пострадах и станах конформист. Свободното мислене е единственият път за човечеството да върви напред. То е определило компютърната и научна революция, новото поколение", посочва Оливър Стоун.

"Не съм снимал филма за Държавния департамент на САЩ, затова съм и свободен. За мен това е свободата на себеизразяването. Не мога да правя филми само за да получа щампата на одобрението на американското обществено мнение", допълва той.

"Не искам да влияя, искам да се добера до истината. Мисля, че нашият филм е честен спрямо Путин. Това е неговият поглед върху нещата, откакто е станал президент – какво е било, какво е мислил", казва още режисьорът.

Стоун разказва пред руската медия как е работил с Путин от лятото на 2015 до началото на 2017 г. Двамата се срещнали няколко пъти и общо записаната лента била 20 часа. Той смята, че на Путин му харесало как е протичала работата, "как е водена играта". Режисьорът казва, че се е отнасял с Путин като с актьор. "А аз искам моите актьори да са най-добрите. Може с него да не съм съгласен за нещо лично, но се стараех", ожбяснява той.

Режисьорът разказва, че е имал свободата да снима Путин както си иска. "Никакви ограничения на въпросите не е имало. Той никога не се консултираше със съветниците си. Даже често те изглеждаха изплашени. Например на четвъртата среща с нас имаше нов човек от пресслужбата. И тя забранила на екипа да снима от определен ракурс, макар до тогава да сме снимали както искаме. Когато дойде президентът, аз тихичко му казах: "Забраняват ни да снимаме от този ракурс, а това проваля моя замисъл и плавността на картината". Путин отвърна: "Няма проблеми. Всякак изглеждам оплешивяващ". Не забелязах никаква самовлюбеност в него", разказва Стоун.

Той отбелязва още, че досега Путин не е давал толкова дълго интервю за Запада и това ще е първият път, в който американците могат да чуят гласа му, без да е озвучен от преводач. Макар разговорите да са провеждани с преводач, си личало, че Путин разбира какво го питат.

Режисьорът описва чувството за хумор на руския президент като "сдържано и сухо".

Коментирайки качествата му на шофьор – в една от сериите интервюто се провежда, докато Путин лично кара автомобила, Стоун посочва, че начинът на шофиране е показал, че руският президент харесва да контролира нещата: "Той кара бързо. В него има някаква агресивна енергия".

Стоун казва, че подготвяйки се за филма е прочел няколко книги за Путин – "всички, разбира се, негативни". "Той е харизматичен, вежлив, има обаяние. По руски тих, не говори високо, аргументира всички свои доводи. Не си губи времето в празни приказки, изразява мислите си ясно. Въобще не е свадлив", описва режисьорът.

"Той е зает човек. Ако нещо ме притеснява, това е здравето му. Той работи много, по 12 часа дневно в продължение на много години. Това обикновено не остава без последици. Джудото много е променило живота му. Той има невероятна дисциплина, контрол над тялото си. Никога не съм го виждал да пие вода, макар да сме говорили понякога с часове", разказва впечатленията си Стоун.

Според него Путин "не се стреми към експанзия на Русия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?