Олмерт страда от рак на простата, но няма риск за живота му

Олмерт страда от рак на простата, но няма риск за живота му

Израелският министър-председател Ехуд Олмерт обяви в понеделник, че страда от рак на простатата, но заболяването не застрашава живота му и той ще продължи да изпълнява задълженията си, предаде Асошиейтед прес.

На изненадваща пресконференция в Ерусалим, 62-годишният Олмерт каза, че ще се подложи на лека операция и че има пълни шансове за възстановяване. Той допълни, че болестта е в ранен стадий и засега не се налага химиотерапия.

“Аз ще мога да изпълнявам изцяло задълженията си преди операцията и часове след нея”, каза министър-председателят.

Олмерт пое премиерския пост през март 2006 г. след като предшественикът му Ариел Шарон изпадна в тежка кома.

Шломо Сегев, един от лекарите на Олмерт, заяви, че на 19 октомври е правена биопсия и резултатите са излезли седмица по-късно. Друг негов лекар каза, че Олмерт се нуждае от краткосрочно лечение, което обаче можело да изчака няколко месеца без никакъв риск.

Новината за здравословните проблеми на премиера идва в деликатен момент за мирния процес в Близкия Изток, само седмици преди готвеният от САЩ форум на върха да стартира отново израелско-палестинските преговори. Не е ясно как и дали заболяването на Олмерт ще повлияе на безуспешните досега усилия да се оформи обща рамка за конференцията, която ще се проведе в американския град Анаполис през ноември или декември.

Споделяне

Още от Свят