Орешарски: Затварянето на КТБ е най-скъпият възможен вариант

Оманският фонд и акционери работят за стабилизиране на КТБ

Цветан Василев определи този вариант за спасение като закъснял, но не невъзможен

Оманският фонд и акционери работят за стабилизиране на КТБ

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в Корпоративна търговска банка (КТБ) търсят начин да я стабилизират и се надяват до три месеца да бъде съставен осъществим план за това, съобщава Ройтерс, като се позовава на свой източник.


Финансовият министър Петър Чобанов е говорил с представители на фонда по темата, след като планът държавата да спаси банката се сблъска с критики от опозицията, допълва агенцията.

 

"Българите са се съгласили да работят с акционерите, за да се осигури работещ план, който да се осъществи в рамките на три месеца вместо варианта с национализация", разкрива източникът на Ройтерс.


Възможно намаляване дела на Василев

 

Инвестиционният фонд на Оман е потенциален ключов играч в банковата криза в България, тъй като притежава 30 на сто от КТБ. Източникът от фонда уточнява, че разрешението на ситуацията с КТБ не означава непременно, че Оман ще инвестира още средства в банката. Едно от предложенията е намаляване на дела на Цветан Василев (който чрез "Бромак" има малко над 50% в КТБ) със средства от други международни инвеститори. Друг вариант е Управителният съвет на банката да се подсили с независими експерти. Фондът желае да помогне в стабилизирането на КТБ заради важната ѝ роля в българската икономика, е добавил източникът. "Оман вижда България като приятел и ние сме уверени, че българското правителство и другите акционери ще работят за най-добрия изход от тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне банката в по-стабилно състояние", казва той.


Оманският инвестиционен фонд плати 129 милиона долара през 2009-а за дела си в КТБ. Активите на целия фонд са около 13 милиарда долара.

 

"Намирането на частно решение за КТБ е най-желаният изход", заяви министърът на финансите Петър Чобанов в петък след разговор с изпълнителния директор на Оманския фонд. От ведомството определиха като спекулативни твърденията, че БНБ и българските власти не са поканили акционерите за намиране на работещо решение за банката преди тя да бъде поставена под особен надзор.

 

Банката бе затворена на 20 юни след като нейни клиенти, разтревожени от съобщенията за сенчести сделки на мажоритарния ѝ акционер Цветан Василев, изтеглиха над една пета от всички депозити. БНБ назначи специален одит, който, според изявление на БНБ, показва действия, "несъвместими със закона и добрите банкови практики", напомня Ройтрес.

 

Цветан Василев, който не е в България, отхвърля всички обвинения.

 

"Твърде късно решение, илюстриращо отчаянието на правителството"

 

Той също така заяви, че решението на Чобанов да покани Оманския фонд в търсенето на решение за спасяване на банката като "твърде късно и илюстрира отчаянието и безпомощността на сегашното правителство да се справи с кризата в КТБ, която то самото окуражи, за да се хареса на тези, които дърпат конците". "Това решение трябваше да бъде взето веднага след поставянето на КТБ под специален надзор, а не чак сега. Държавният резервен фонд на Оман имаше план за рекапитализация още в края на юни", каза Василев в интервю за изданието Новините.бг.

 

Според разчети на правителството от последната седмица, разходите на държавата за спасяване на КТБ са около 1.5- 2 млрд. лева.

Към момента и финансовият министър, и представителите на БСП и ГЕРБ в парламента, твърдят, че нямат данни от от БНБ за реалното състояние на КТБ, въз основа на които да изготвят план за действие.

 

Ако Оманският фонд не вложи допълнителни пари в КТБ, не е ясно кои други инвеститори могат да направят това. Още през юни руската банка VTB, която държи под 10% от акциите, отказа да предостави средства.

 

Миналия петък Европейската банка за възстановяване и развитие изрази готовност да подпомогне България да се справи с проблемите си в банковия сектор, ако София излезе с ясен и координиран план.


Кризата с КТБ се разрасна с разклащането и на Първа инвестиционна банка, но незабавната мобилизация на властите спря паниката. За овладяването на ситуацията допринесе и съобщението, че българското правителство е поискало и получило разрешение от Брюксел за държавна помощ от 3.3 млрд. лв. за българските банки.

 

Орешарски: Винаги е по-добре да се съхрани една банка

 

”Цената на затварянето на КТБ ще бъде по-висока в сравнение с изготвените и неприети схеми, при които жизнената част от банката продължава да работи с подкрепата на БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството”, коментира премиерът Пламен Орешарски в интервю за вестник ”Стандарт”, публикувано в понеделник.


По думите му винаги е по-добре да се съхрани една банка със систематично значение, вместо да се затвори.


”Ще ви върна към 2008 година, когато американският финансов министър Хенри Полсън отказа да подкрепи финансовия гигант "Лемън Брадърс" с аргументи от сферата на моралния хазарт, каквито чуваме и сега. Резултатът бе катастрофа не само за американската финансова система. Заразата се разпространи в целия свят. Цената бе десетки пъти по-висока от усилието да се подкрепи изпадналата в затруднение банка”, каза още той.

Орешарски обаче допълни, че КТБ е далеч по-скромна банка от ”Лемън брадърс” и не би оказала такъв разрушителен ефект на българската финансова система.

БНБ и управляващите все още не са решили какво да правят с КТБ и тя ще остане затворена до септември.

 

Виновните трябва да бъдат санкционирани


Орешарски допълни, че общественият дебат за КТБ ”умело” е бил насочен към по-големите депозитори и длъжници на банката, но това няма отношение към вариантите за спасяване или затваряне на банката.


”Виновните, които и да са те, трябва да бъдат санкционирани, независимо дали банката получава или не подкрепа. Сигурно могат да се отправят упреци към банковия надзор, но не съм аз, който да преценява вината, на когото и да било. А що се касае до доверието в БНБ, коя ли друга институция се ползва с доверие?”, коментира той.


Премиерът каза, че никога не е бил клиент на КТБ и не е в конфликт на интереси, когато разсъждава за създалата се ситуация с банката.

 

"Правителството допусна непоправими щети за КТБ, клиентите ѝ и служителите ѝ, а глобално и за имиджа на България пред инвестиционната общност. Сега иска да прехвърли отговорността за своите действия и бездействия на някой друг. Това за мене е престъпление", заяви Цветан Василев по повод действията на властите в България по случая с КТБ.

 

Василев: За спасяването ще трябват държавни гаранции

 

Според него, "заради всички щети, причинени от държавните институции, на този етап възстановяването на КТБ ще е трудно, това не значи обаче, че е невъзможно". По думите на банкера минимизирането на загубите за вложителите може да стане чрез допълнителна инвестиция от сегашните инвеститори, а също и чрез привличането на допълнителен капитал от други международни инвеститори. "За тази цел обаче трябват определени гаранции от страна на държавата. Ще е необходимо и търпение от страна на вложителите", заявява Василев.

 

Той изрази увереността си, че "много лица и институции, които са опозорени в тази целенасочена кампания, ще заведат съдебни дела срещу всички инструменти, помогнали на кукловодите да реализират своя сценарий". "Рано или късно виновните за безобразието ще се изправят пред съдия, на когото не могат да влияят", смята Цветан Василев.

 

"Видимата част от плана включва унищожаването на КТБ и моята репутация, както и придобиването на примамливи активи на КТБ, които могат да бъдат продадени на инвеститори, по техен избор. Невидимата част от плана е опит да се заличат дълговете на определени лица, подкрепени от тези политически кръгове... Сценарият с претопяването на дълговете чрез създаването на лавина от банкови сривове в България не успя. Сега тези, които дърпат конците, останаха с един по-малко амбициозен вариант– опрощаване само на въпросните дългове в КТБ чрез изкуствено поставяне на банката в несъстоятелност4, допълва Василев.

 

Различен подход за КТБ и за ПИБ

 

Той обвини държавата, че не е подходила еднакво към КТБ и "Първа инвестиционна банка", (ПИБ), която също през юни бе подложена на масови тегления.

 

"Вярвам, че Пеевски се използва като инструмент в по-голям сценарий, целящ да унищожи КТБ, придобивайки активите ѝ на цени под тяхната стойност, както и да заличи дълговете на определени хора... Ръководството на КТБ вече обяви в публичното пространство, че компании, които непряко са свързани с него, имат кредити от Корпоративна търговска банка и са спрели да ги обслужват. За това може да се твърди, че те имат интерес от това, което се случва. Но те не са единствените", казва банкерът. Той допълва, че причината за разрива между Пеевски и него е, че имат различна философия за това как трябва да се прави бизнес..

 

В отделно изявление до медиите Цветан Василев отрича да е давал заем на собственика на футболния клуб "Левски" Тодор Батков за клуба, както каза Батков пред Дарик радио

 

"Как г-н Батков е договорил с мен заем, при условие че не е говорил с мен, а с г-н Делян Пеевски и адвокат Александър Ангелов. Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на "Левски“ не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на "Левски“, е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на "Левски“ сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков?“, пита банкерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?