Оманският фонд заведе иск срещу България заради фалита на КТБ

КТБ, сн. БГНЕС

Най-големият държавен инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България заради фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това съобщи Ройтерс, като се позова на онлайн базата данни на Международен център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон.

Фондът на генералния държавен резерв на Султаната Оман притежаваше 30-процентов дял в КТБ, която беше четвъртият най-голям кредитор в България, преди да се срине през 2014 г. заради масово теглене на средства.

Колапсът на банката предизвика най-голямата финансова криза в балканската страна от 90-те години на миналия век, пояснява Ройтерс и припомня, че се наложи държавата да плати 3.6 милиарда лева, за да покрие общия размер на гарантираните депозити.

Оманският фонд настоява да получи най-малко 150 милиона евро, като твърди, че България е нарушила ключови принципи за равно третиране и защита на инвеститорите, е заявил пред агенцията адвокат, запознат с иска. През юли източник от фонда е казал пред Ройтрес, че финансовата претенция ще се базира на балансовата стойност на инвестицията.

Консорциум от инвеститори, сред които и Оманският фонд, направи предложение за спасяване на банката миналия октомври, но месец по-късно Българска народна банка отне лиценза на КТБ и така не остави никакви шансове тя да бъде спасена.

Ройтрес припомня, че специално създадената парламентарна комисия е обвинила Цветан Василев, основния акционер в банката, че я е източил чрез схеми на финансова пирамида при хлабав контрол от страна на БНБ и специалните служби.

Съдът обяви банката в несъстоятелност и откри процедура по фалит след като международен одит показа огромни нередности в начина, по който КТБ е управлявана, в резултат на което две трети от активите ѝ бяха отписани.

България нае консултантската компания AlixPartners да помогне за откриване на парите от фалиралата банка.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?