Омбудсманът атакува пред КС новия Административно-процесуален кодекс

Националният омбудсман Гиньо Ганев атакува в четвъртък пред Конституционния съд (КС) две разпоредби от новия Административно-процесуален кодекс (АПК). С първата се въвежда задължението на гражданите да си плащат разноските по загубените от тях дела за оспорване на актовете на властта, а втората намалява възможностите те изобщо да бъдат атакувани.

Така още преди да влезе в сила на 1 март догодина, новият АПК вече е подложен на тест за противоконституционност. Мотивите на жалбата бяха изготвени от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права” и внесени при омбудсмана преди месец.

Това е вторият случай, в който омбудсманът сезира КС, след като третата поправка на основния закон му даде тези правомощия. През ноември съдът образува дело по негова жалба срещу текст от Закона за енергетиката, която дава права на топлофикациите да събират своите задължения само с извлечения от месечните сметки и без да доказват реално направените разходи.

Според обществения защитник, чл.143, ал.4 и чл.186 ал. 1 от Административно-процесуален кодекс противоречат на основния конституционен принцип за върховенство на закона и правовата държава.

В жалбата до КС се казва още, че новият кодекс нарушава и чл. 56 от основния закон, който въвежда неотменимото право на защитата на гражданите, когато са засегнати техните интереси.

Омбудсманът счита, че предвиденото заплащане застрашава правото на защита на гражданите като го поставя в силна зависимост от финансовите възможности. 

По думите на Ганев заплащането на разноските по делата е оправдано в гражданското право, защото там страните са равнопоставени.

“Дълг на държавата е да издава законосъбразни актове”, допълни той.

В свой анализ за Mediapool адвокат Михаил Екимджиев от “Асоциация за европейска интеграция и човешки права” определи тази норма като въведен “имуществен ценз” за гражданите, желаещи да се защитят от произвола на държавата.

В редица свои определения Върховният административен съд е отчел, че гражданският контрол над подзаконовите актове е в интерес на самата държава.

Омбудсманът атакува и чл. 186 ал.1 от АПК, която постановява, че подзаконови актове могат да обжалват единствено гражданите, организациите и органите, които са пряко са засегнати от тях. Според институцията на обществения защитник тази норма необосновано стеснява кръга от хората, които имат право да атакуват актовете на властта.

“В случая противоконституционно се въвежда условие за доказване на правен интерес от обжалването”, се казва в становището на омбудсмана. До влизането в сила на новия АПК срещу 5 лева съдебна такса всеки гражданин може да обжалва подзаконови актове пред Върховния административен съд (ВАС).

Споделяне
Още по темата
Още от България