Омбудсманът атакува пред съда ДДС върху адвокатските услуги

Омбудсманът атакува пред съда ДДС върху адвокатските услуги
Институцията на Националният омбудсман съобщи в понеделник, че ще подаде жалба до Конституционния съд с искане за отмяна на въведеното ДДС върху услугите, предоставяни от адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

Общественият защитник бе сезиран от председателите на Висшия адвокатски съвет, Нотариалната камара и Камарата на частните съдебни изпълнители преди повече от месец.

Мотивите на конституционната жалба ще бъдат обявени на 10 януари. Това е третия път, в който националния омбудсман Гиньо Ганев се обръща към КС с искане за отмяна на нормативни разпоредби.

Първата му жалба бе срещу разпоредба от Закона за енергетиката, която дава право на топлофикационните дружества да събират задължения от своите абонати само с извлечение от сметки и без да доказват разходи си.

Две седмици по-късно в средата на декември Ганев атакува и влизащия в сила на 31 март нов Административно-процесуален кодекс (АПК). Процесуалният закон въведе задължението гражданите да плащат разходите по загубените от тях дела срещу подзаконовите актове издавани от държавната и общинската бюрокрация. Това според омбудсмана въвежда финансови ограничения за защитата на гражданите от административен произвол.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?