Омбудсманът атакува три закона в КС – за водата, горивата и държавния бюджет

Омбудсманът атакува три закона в КС – за водата, горивата и държавния бюджет

Омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще атакува три закона пред Конституционния съд – за водата, за горивата и за държавния бюджет.

"Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона за ВиК. Например текста за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка нито за системата на водоснабдяване, не се държи сметка за инвестициите, качеството. Така малките населени места спонсорират по-заможните, а всички граждани спонсорират ВиК дружествата, които могат да си позволят загуби, течове, защото има кой да им плати сметката." Това каза Манолова пред Нова телевизия.

Според нея увеличението на цената не е довело до подобрение нито на качеството на услугата, нито на качеството на водата.

"Проблемите са и в законодателството - написани са така, че да обслужват ВиК дружествата", коментира Манолова.

Омбудсманът съобщи, че подготвя конституционна жалба и срещу новите изисквания в Закона за горивата. Тя се закани да я депозира още днес – 8 януари.

"Законът за горивата е тежък удар върху малките търговци и превозвачи на горива, но е удар и срещу българските граждани в качеството им на потребители, защото фалитът на малките бензиностанции ще доведе до засилване на монополизма. В закона са заложени непосилни изисквания за висок уставен капитал, абсурдни изисквания за складовете, вместимост на съдовете, брой бутилки за втечнен газ. Закон, който притиска в ъгъла малките търговци на горива".Така се аргументира Манолова.

Дребните търговци на горива заплашиха с протести с жълти жилетки.

Третата конституционна жалба, която подготвя омбудсмана, е свързана с промени в Закона за държавния бюджет за пенсионираните чиновници, които продължават да работят.

"Жалбата е срещу уволненията на държавни служители, придобили право на пенсия, на които в момента законът позволява и те работят на държавна служба, с едни промени през закона реално Народното събрание уволни хиляди хора, а на други хиляди забрани да кандидатстват за държавна служба", каза Мая Манолова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?