Омбудсманът дава на прокурор поскъпването на тока и парното

Омбудсманът дава на прокурор поскъпването на тока и парното

Омбудсманът Мая Манолова обяви, че ще се срещне със заместник-главния прокурор и ръководител на Върховна административната прокуратура Ася Петрова заради решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР за поскъпване на тока и парното от 1 юли, което средна за страната ще е съответно с 2.03%, и със 7.33 на сто.%.

Националният обществен защитник е недоволна от това, че регулаторът не отразява коректно движението на цените на природния газ в тарифите за тока и топлинната енергия. Конкретният мотив е, че поевтиняването на синьото гориво през октомври 2017 г. със 7.29 на сто не е отразено в цената на парното. По наредба регулаторът действително при промяна на цената на природния газ с над 5 процента - независимо дали надолу или нагоре, трябва да я отрази в цената на топлинната енергия. Често обаче – както и в конкретния случай, при леко надвишаване на тази граница и когато това е по време на отоплителния сезон регулаторът не отразява корекцията при газа в тарифите за парното с обяснението, че след това изчиства всички натрупвания на разликите в цените.

Манолова обаче смята, че това не е  правилно.

"КЕВР продължава своята любима практика да коригира цените на парното и тока само, когато посоката е увеличение, но когато цената на природния газ се намалява, няма съответно намаляване на цените на тези услуги от първа необходимост от българските граждани“, посочва Манолова в съобщение до медиите.

По думите ѝ по време на обсъждането за повишаване цените на парното и ел. енергията не е било ясно какво ще бъде увеличението на цената на природния газ, както и че то е било проведено формално.

"Сезирали сме и Конституционния съд, атакувайки текста, който не дава право на гражданите да обжалват подобни решения, които касаят бюджета на техните домакинства. Единствената възможност, която остава за правна реакция, е през прокуратурата, която ако намери достатъчно основания, може да протестира тези решения на КЕВР“, посочи още Манолова.

Атака срещу поскъпването на газа, парното и тока предприе и БСП, която в неделя при финалното обявяване на цените на електрическата и топлинната енергия организира протест пред сградата на регулатора. В четвъртък пък лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че внася в парламента искане за отстраняване на председателя на КЕВР Иван Иванов и го дава на прокурор заради това, че комисията не е разгледала внесена подписка от левицата за спиране на сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ на пазарджишката фирма "Инерком". Иванов тогава отвърна, че подписката не е критерий за прекратяване на сделката и такива не са разработени от парламента или енергийното ведомство.

Споделяне

Още от Бизнес