Омбудсманът: Институциите не признават, че има протест

Омбудсманът: Институциите не признават, че има протест

Причините за инцидента от вторник през нощта около парламента е, че институциите не признават, че има протести. Това каза в интервю за БНТ националният омбудсман Константин Пенчев.

В четвъртък той изрази надежда, че протестът няма да се радикализира и че полицията ще се справи със запазването на мира.

"Институциите не признават, че има протест. Дали са мнозинство, или не - не знам. Това са български граждани, които 42 дни протестират и това не е нормално. Обясненията, че и в Гърция е така, и в Испания е така, навсякъде е така, в България не е било така. Аз съм на 61 години такова нещо не съм видял", подчерта Пенчев.

По думите на омбудсмана "има едно пренебрежение и едни стиснати зъби, които заявяват, че ще се втвърдяваме".

Трябва да има диалог, виждам, че и протестиращите са огорчени от липсата му, подчерта омбудсманът. Трябва да се направят някак си мостове между двете страни, защото не може да сме в постоянен протест.

Всички сме виновни в купом, а не предишните или по-предишните управляващи, заяви още Константин Пенчев.

Хората, които къртеха паветата, трябва да си понесат отговорност за това, но също така трябва да се понесе отговорност и за мъжа със счупената скула. Това е сериозна телесна повреда. Видях кадри, как един полицай минава и бие хората с палка. Това е превишаване на права и трябва да си понесе отговорност. Законите са както за гражданите, така и за полицаите, подчерта националният омбудсман Константин Пенчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България