Омбудсманът иска извънредно поевтиняване на парното

Газът се оказа по-евтин от заложеното от КЕВР в цената и хората кредитират топлофикациите

Омбудсманът иска извънредно поевтиняване на парното

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) извънредно да намали цената на топлинната енергия от 1 януари 2021 г., тъй като при одобряването на прогнозната годишна тарифа е приело доста по-висока от реалната цена на природния газ. Това призова в понеделник националният омбудсман Диана Ковачева и приведе сравнителни данни за определените в ценово решение от 1 юли 2020 г. очаквани стойности на природния за последните шест месеца на годината и за първото полугодие на 2021 г. На тяхна база КЕВР вдигна средно с 22 на сто тарифите на топлофикациите и прие годишна цена, която не подлежи на промяна до 1 юли 2021 г. Тогава би трябвало регулаторът да вземе предвид какви са били реалните цени на газа и в новата цена да отчете разликата с прогнозната и са намали, както се оказва в случая, тарифата от следващото лято.

Според омбудсмана обаче не е редно да се чака до 1 юли 2021 г. и гражданите да продължават да кредитират топлофикационните дружества, които плащат по-малко от предвиденото за газ, а получават повече приходи от абонатите си.

Шест месеца вече гражданите плащат нереално високи цени за парното, определени при стойности, които не се достигнати, аргументира се Ковачева.

Тя посочва, че в решението на КЕВР за цените на топлофикациите са записани прогнозни цени по тримесечия до 1 юли 2021 г.

За третото тримесечие тази цена е 23.07 лв./МВтч, а в действителност обществения доставчик "Булгаргаз" е продавал на топлофикациите природния газ за 19.10 лв./МВтч през юли, през август – за 18.67 лв., и през септември – за 22.46 лв.

За четвъртото тримесечие на 2020 г. заложената в доклада на КЕВР цена на газа е 30.04 лв., а реалните тарифи са били през октомври - 24.72 лв./МВтч, през ноември - 28.21 лв., и през декември – 27.70 лв.

За първото и второто тримесечие на 2021 г. заложените цени на газа са съответно 34.10 лв. и 34.80 лв/МВтч. В същото време прогнозните цени на "Булгаргаз" за януари и февруари 2021 г. са 25.86 лв. и 25.67 лв./МВтч.

Това остава един сериозен финансов ресурс на разположение на топлофикациите и донякъде повтаря модела с цените на ВиК-тата, които три години поред имат по-високи цени на водата. След като на сходен принцип, но заради неизвършени инвестиции, КЕВР реши да им намали цените от 1 януари 2021 г., синдикати заплашиха със стачка, а операторите изразиха недоволството си.

Омбудсманът настоя също така от началото на новата година регулаторът да намали и преференциалните цени и премиите за електрическата енергия от комбинираното производство на топлофикациите – отново заради по-ниските цени на природния газ спрямо прогнозираните от КЕВР.

Така реално гражданите втори път са ощетени, тъй като плащат и повече за електроенергията на топлофикациите, която се купува от НЕК и разходите за това влизат в крайната цена на тока за бита.

"Сега – половин година по-късно, реалностите на пазара показват основателността на моите опасения, че хиляди клиенти на топлофикационните дружества в страната с основно гориво природен газ в продължение на половин година са плащали завишени цени на енергията от топлофикационните дружества", коментира Диана Ковачева.

Тя допълни, че през същия период милиони потребители на електрическа енергия също така са надплащали вследствие прогнозно завишените преференциални цени и премии за електрическа енергия, произведена по високоефективен комбиниран способ от посочените дружества в сектор "Топлоенергетика".

Ковачева призова председателя на КЕВР Иван Иванов да вземе справедливо решение за цените на топлинната е електрическата енергия на топлофикациите.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?