Омбудсманът иска конституционно тълкуване за такса "сградна инсталация"

Омбудсманът иска конституционно тълкуване за такса "сградна инсталация"

Омбудсманът Мая Манолова е изготвила искане до Върховния касационен съд, който да излезе с тълкувателно решение за приложимостта на такса "сградна инсталация" в сметките за парно отопление. Това съобщи Манолова пред журналисти в Народното събрание, посочвайки, че е залята от жалби срещу топлофикационните дружества, като те са два пъти повече в сравнение с предишни години.

Въпросната такса се плаща от всички потребители в една централно топлофицирана сграда, независимо дали ползват в имота си парно. Тя се изчислява като на всички жилища се разпределя по равно разликата между сбора от всички топломери в сградата и показанията на   общия топломер в абонатната станция. Логиката е, че отделената през сградната инсталация посредством преминаващите вертикално тръби топлина се ползва от всички.

"Средно по 50 жалби на ден и средно по 20 души идват в институцията. Десетки хора се обаждат. Всяка седмица съм извън София и имам изнесени приемни в градове извън столицата", каза националният обществен защитник.

На 16 февруари ще бъде организирана кръгла маса по проблемите на "Топлофикация - София", съобщи още Манолова и допълни, че вече се е срещнала с ръководството на парламентарната комисия по енергетика. "Мисля, че има разбиране, че трябва да сложим спирачки на "Топлофикация - София", заяви още омбудсманът.

Манолова припомни, че борбата срещу монополите е един от трите ѝ основни приоритета. Останалите две теми, през които ще работи усилено през 2016 г., са правата на децата, децата в институциите, на разведени родители, децата с увреждания или тези в риск, както и застрашените от социално изключване български граждани.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?