Омбудсманът иска право и за гражданите да обжалват цените на ток, вода и парно

Мая Манолова

Омбудсманът Мая Манолова поиска гражданите също да имат право да обжалват пред съда решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените на електрическата и топлинната енергия и на водата. Тя е дала на Конституционния съд (КС) председателя на Народното събрание Цвета Караянчева законодателни промени в тази насока, съобщиха от офиса на националния обществен защитник.

Според Манолова така правата на гражданите са нарушени и са застрашени техните интереси. Омбудсманът посочва още, че това противоречи на европейската директива 2009/72/ЕО, според която всяка страна членка трябва да има механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган.

Националният обществен защитник припомня, че е помагала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се увеличава цената на природния газ, топлинната и електрическата енергия, но не е даден ход на делата.

"В същото време, тъй като адресати са само дружествата лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, дори и незаконосъобразни, влизат в сила. А, както омбудсманът вече се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са приети при неспазване на законовите правила. Това се потвърждава и от действията на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 г., внесе 16 броя протести срещу решение на КЕВР относно цената на ВиК услугите“, аргументира позицията си Манолова.

Споделяне

Още от Бизнес