Омбудсманът иска закриването на Софийския затвор

Софийския централен затвор

Националният омбудсман и бивш министър на правосъдието Диана Ковачева настоява за закриването на Централния софийски затвор и затворническото общежитие в кв. "Кремиковци" заради лошите битови условия. Тя посочва, че сградата на затвора е паметник на културата и не може да бъде адаптирана да отговаря на съвременните стандарти.

Според омбудсмана и затворническото общежитие не може да бъде приведено в съответствие с европейските изисквания за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. Препоръките на обществения защитник са част от доклада на институцията за 2019 година.

Омбудсманът отговаря пряко за защита на човешките права на лишените от свобода. Той има право да извършва проверки в затворите и арестите, както и да издава препоръки към властите за подобряване на условията.

"Там (в затвора) материално-битовите условия са много лоши, те са пренаселени. Има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената и на практика по този начин се нарушават основни права. Факт е, че в тези места няма достъп на светлина, на чист въздух, и това специално за Софийския затвор не може да бъде поправено, защото той е паметник на културата", казва Ковачева.

Близо 2000 затворници (около 30% от всички) изтърпяват присъди в затвора в София. Според омбудсмана е нужно да се предприемат спешни мерки те да бъдат преместени на друго място. Диана Ковачева беше министър на правосъдието от 2011 до 2013 година, когато проблемът с българските затвори беше дори по-голям. Тогава тя не е препоръчвала закриването на затвора в София, защото е ясно, че лишените от свобода няма къде да бъде да бъдат преместени.

В доклада на омбудсмана се казва, че се е подобрило състоянието на арестите към затворите в страната заради вложените от тях чуждестранни инвестиции по Норвежкия механизъм. Лошо остава състоянието на арестите в Свиленград и Габрово.

Омбудсманът говори и за "крещящо тежките условия" в домовете за възрастни хора с умствена изостаналост. Те се изразяват не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но и с липсата на достатъчно добра грижа. Ковачева казва, че нужда от реформа и подкрепа имат и системата за психиатрична грижа. Омбудсманът дава за пример, че за храната за един ден за пациент с психични проблеми се отделят по 63 стотинки на хранене.

Диана Ковачева казва, че това е крайно недостатъчно за осигуряване на здравословна храна за хората с психични отклонения и дава за пример, че в затворите издръжката на един осъден за храна е 4 лв. на ден.

Построяването на нов централен затвор е тема от години, но развитие по нея няма. За последно такова обещание бе дадено от бившия правосъден министър Цецка Цачева след бягството от Софийския затвор на Владимир Владимир Пелов и Радослав Колев през 2018 г. Цачева твърдеше, че работата по изграждането на нов затвор е напреднала и са осигурени средствата – 35 млн. лв., пак по Норвежкия механизъм. Оттогава минаха почти две години. Нов затвор няма.

Споделяне

Още от България