Омбудсманът Мая Манолова подсигури тоалетни за тираджиите

Над 15-километрова колона на ГКПП "Капитан Андреево"

Омбудсманът Мая Манолова подсигури тоалетни за тираджиите

Десет химически тоалетни и кошчета за боклук ще бъдат монтирани по магистралата от Свиленград до ГКПП "Капитан Андреево" до края на деня. Това обяви омбудсманът на България Мая Манолова, която посети пункта в понеделник.

Визитата ѝ бе по повод километричните опашки на тирове на пропускателния пункт. Манолова бе сезирана с подписка от недоволни превозвачи, които настояваха за спешната ѝ намеса за предотвратяване на задръстването по границата.

По думите ѝ шофьорите по опашките трябвало да имат елементарни условия за изчакване, които в момента липсвали.

"Това, за което аз ще настоявам, е от Агенция "Пътна инфраструктура", които събират пари от пътни такси, да се организират и да направят един съвременен паркинг преди митницата, какъвто има от другата страна на границата, в Турция", заяви Манолова.

Омбудмснът проведе работна среща с директора на Агенция "Митници" Розалия Димитрова, съветника на служебния министър на МВР Пламен Узунов - Захарин Пенов, представители на Гранична полиция и митницата. На нея бе обсъден фактът, че километричните колони от камиони не са инцидент, а почти постоянно явление.

Според Манолова причините за задръстванията са както вътрешни, така и външни.

"Запознах се с нещата и разбрах, че и от турска страна имат вина. С каквато и скорост да бъдат обработени камионите на българска страна, те няма как да преминат. В Турция имат повече почивки, не са минали на европейското часово време и има проблем, когато се сменя едната с другата смяна. Камиони, които са минали проверките на изход, не могат да преминат в Турция. И шефът на митница "Бургас" и шефът на КПП са се свързали с турските си колеги и правят усилие проблемът да бъде разрешен. Тъй като сме външна граница е необходимо повече време за проверка, като камионите се обработват в рамките на 10 минути. От двете страни обещаха, че 15-километровата колона, която в момента стига до Свиленград, ще се стопи за ден и половина. В четвъртък пак ще дойда, за да проверя дали обстановката се е подобрила", каза Манолова.

До края на работната седмица ще бъдат поправени и неработещите три от общо 14-те кантара на входа и изхода, което допълнително забавя преминаването на границата, се казва в съобщението на омбудсмана.

Споделяне

Още от България