Омбудсманът настоя пред НС за премахване на необжалваемите глоби

Нужна е промяна в поне 11 закона

Омбудсманът настоя пред НС за премахване на необжалваемите глоби

Омбудсманът Константин Пенчев заплаши във вторник Народното събрание, че ще атакува пред Конституционния съд (КС) всеки един закон, който въвежда необжалваеми глоби. Той призова депутатите сами да предприемат действия за отмяна на тези разпоредби, след като по негово искане КС вече отмени необжалваемите пред съда глоби до 50 лева от Закона за движение на пътищата.

"Призовавам Министерския съвет и Народното събрание, за да има правна хармония, би трябвало десетки други закони, които предвиждат необжалваем размер на глоби, да бъдат променени. Ако Народното събрание не направи това, аз нямам друг избор, освен да сезирам Конституционния съд и да атакувам закон по закон", каза Константин Пенчев пред БНР.

Той обяви, че депутатът от ДПС Христо Бисеров вече е внесъл предложения за отпадане на тези глоби от законите за лова, горите и устройството на територията.

Омбудсманът предупреди Народното събрание, че докато не се хармонизира законодателството, съдилищата ще създават противоречива практика по делата срещу актовете на администрацията. С решението на Конституционния съд за премахване на необжалваемостта на пътните глоби бяха развързани ръцете на магистратите да допускат дела срещу глоби до 50 лева, наложени по силата на други закони. Народното събрание и Министерският съвет изразиха по делото мнение, че необжалваемостта е допустима заради малкия размер на глобата.

КС обаче реши, че със забрана за обжалване се нарушава гарантираното от конституцията право на достъп до съд за всички граждани. Това решение може директно да се прилага от съдиите и по отношение на другите закони. Още преди решение от конституционалистите, някои съдии дръзнаха да образуват дела срещу актовете на КАТ, позовавайки се на Европейската конвенция за защита правата на човека.

"Не можем да оставим на волята на съдията и това дали е натоварен, или не е натоварен да разглежда, или да не разглежда дадени жалби. За мен по-чистият вариант е тези текстове да бъдат изчистени", каза омбудсманът. Според него още поне 11 закона трябва да бъдат променени.

Това са Законът за технически изисквания към продуктите, Законът за опазване на селското стопанство и имущество, Законът за административни нарушения и наказания, Законът за измерванията, Законът за горите, Законът за чистотата на атмосферния въздух, Законът за управление на отпадъците и Кодексът на труда.

Пенчев изрази несъгласието си, че съдилищата ще бъдат затрупани с жалби ако малките глоби стават повод за дела. По думите му много малка част и от големите глобите на КАТ се обжалват пред съда.

"Българският гражданин не е толкова глупав, за да си губи времето в съда за 50 лева, ако знае, че е виновен. Много се съмнявам, че за самия спорт ще тръгне да обжалва по съдилища, да наема адвокати", коментира Пенчев.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?