Омбудсманът настоя столичното парно и енергото да пращат сметките в затворени пликове

Националният омбудсман Гиньо Ганев е направил проверка за нарушение на защита на личните данни на клиентите на столичната “Топлофикация” и “Електроразпределение – Столично”, съобщиха от службата на омбудсмана. Проверката е по сигнал на Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

В становището си Гиньо Ганев критикува двете дружества, че не разпращат на клиентите си сметките в затворени непрозрачни пликове, като така позволяват личните данни в сметките да стават достояние на трети лица.

Според омбудсмана "Топлофикация - София" и "Електроразпределение - Столично" не са предприели необходимите технически и организационни мерки, за да защитят личните данни на своите абонати от “случайно или незаконно унищожаване, от случайна загуба, от неправомерен достъп, изменение или разпространение, както и от други незаконни форми на обработване и предоставяне на тези данни”.

В становището, изпратено до ръководствата на двете дружества, до министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, до председателя на ДКЕВР Константин Шушулов и до Комисията за защита на личните данни, омбудсманът настоява незабавно да бъде преустановено нарушаването на правата на гражданите и в най-кратък срок да се осигури спазването на всички законови изисквания за предоставяне и защита на личните данни на абонатите, като сметките за топлоенергия и ток се изпращат в непрозрачни и запечатани пликове.

Омбудсманът обръща внимание също, че предоставянето на лични  данни от тези сметки на трети лица, включително и на представители на етажната собственост, домоуправители и др. без изричното съгласие на индивидуалния потребител представлява грубо погазване на правата на гражданите и е в разрез с конституционните и законови изисквания за защита на личните данни.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?