Омбудсманът обжалва пред Конституционния съд процедурите за отчуждаване на земи

Константин Пенчев, Сн: БГНЕС

Националният омбудсман Константин Пенчев атакува във вторник пред Конституционния съд част от процедурите за отчуждаване на терени в законите за държавната и общинската собственост.

Общественият защитник иска отмяна на разпоредбите, които постановяват, че сроковете за съдебно обжалване на заповедите за отчуждаване на земя започват да текат след обнародването им в Държавен вестник.

Омбудсманът пише, че с тази уредба на практика гражданите се задължават да следят Държавен вестник, за да могат да упражнят правото си на защита при принудително отчуждаване. Според закона органът, който издава заповед за отчуждаване, няма задължение да уведоми собственика нито за намерението на държавата или общината да отчуждава имота, нито за акта на самото отчуждаване.

Константин Пенчев смята, че от 2003 година досега чрез промени в законодателството Народното събрание "постепенно и последователно" ограничава правото на защита на лицата в полза на държавата и общината.

Пенчев дава за пример мотивите на правителството към Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавната собственост, внесени в парламента през юни 2010 година. В тях Министерският съвет посочва, че промените целят в максимална степен да се осигури приоритетно и своевременно изграждане на национални обекти.

"С част от атакуваните текстове в двата закона се допуска отнемане на правото на собственост, преди собственикът реално да е получил обезщетение за отчуждаването", казва омбудсманът и допълва, че конституцията прогласява частната собственост за неприкосновена, което включва забрана за разпореждане с нея без съгласието или въпреки несъгласието на собственика.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?