Омбудсманът одобри избора на Лозан Панов за шеф на ВКС

Константин Пенчев, снимка БГНЕС

Националният омбудсман Константин Пенчев подкрепи избора на Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

"Ако имах право на глас във ВСС, щях да го подкрепя. Много се учудих изобщо, че го предлагат за поста. Прозвуча ми странно в първия момент, но аз го подкрепям", каза Пенчев пред Нова телевизия.

Подкрепата на Константин Пенчев към Лозан Панов не е от днес. Самият Панов призна, че тогавашният шеф на Върховния административен съд му е предложил да оглави Административен съд София-град. Това се оказа трамплин в кариерата на младия съдия. По-късно той спечели конкурс за позиция във Върховния административен съд. Сега очаква указа на президента да стане председател на Върховния касационен съд.

По повод последния доклад на Европейската комисия и критиките в него към Висшия съдебен съвет, Константин Пенчев каза, че е време за промяна.

 "Всяка година, когато получим доклада, казваме, че имаме стратегия. Сега се забелязва воля за промяна. Дано депутатите да се разбрали, че е време за промяна, защото вече няма накъде. Няма бизнес без добри закони. Ако не направим това, ще дойде революцията от улицата", каза омбудсманът.

Константин Пенчев обясни, че продължава да следи с голям интерес случващото се с КТБ. Той алармира, че е много важно активите на банката, след като съдът потвърди, че тя е фалирала, да бъдат разпродадени по ясни процедури и ясни правила.

"Отиваме към най-важната фаза – разпродаването на активите. Досега сценаристите изпълняват плана си, но трябва да им попречим в тази фаза да разпродадат активите на тъмно. За мен е важно разграбването на КТБ да спре. Ако се разпродаде имуществото на КТБ по нормален начин, ще се върнат и част от парите на хората", каза Пенчев.

Споделяне

Още от България