Омбудсманът оспори като дискриминационни разпоредби за детските помощи

Сн. БГНЕС

Националният омбудсман Константин Пенчев атакува в понеделник пред Конституционния съд текст от Закона за семейните помощи за деца, който смята за дискриминационен.

Нормативният акт в момента предвижда самотните родители да получават на надбавки до завършване на средно образование месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година, както и еднократна помощ при записване на училище. Уловката обаче е, че законът предвижда тази помощ да се отпуска, когато детето има един "жив" родител. За деца, които се отглеждат от осиновител или от самотни майки и бащи, които са се разделили с партньора си, тази помощ не се отпуска.

Според Константин Пенчев тези ограничения нарушават правата на гражданите.

"Целта на законодателя е да подпомогне отглеждането на дете от един родител е в съответствие с конституцията. С атакуваните разпоредби обаче създава привилегия само за преживелия родител и се поставят в неравностойно положение другите родители, респективно осиновители, които са в идентично положение и по някакви причини също отглеждат сами децата си", казва омбудсманът в своята жалба до съда.

Той напомня, че равенството означава равнопоставеност на гражданите пред закона и задължение за еднаквото им третиране в идентична ситуация от държавната власт.

В искането си до Конституционния съд, Пенчев напомня, че така написаният закон засяга правата и на децата. Той пише до КС, че дете, отглеждано от един родител, в една ситуация ще може да получи по-добри грижи, отколкото дете в сходна ситуация, отглеждано от самотен родител или осиновител.

"Този подход не съответства на принципите, заложени в чл. 2 и чл. 3 от Конвенцията на ООН за правата на детето", пише още Пенчев. Той цитира конвенцията, според която държавите зачитат и осигуряват правата на всяко дете без да дискриминират него или на неговите родители, или законни настойници.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?