Омбудсманът пита за намаляване на ДДС на горивата

КЗК разглежда и сигнал от граждани при анализа на пазара

Омбудсманът пита за намаляване на ДДС на горивата

Провокирана от протестите от последните и омбудсманът Мая Манолова реши да се включи в говореното по темата. В сряда тя излезе с декларация, в която задава 6 въпроса към институциите за пазара на горива.

Според Манолова една от причините за протестите от последните дни е "липсата на адекватна реакция на държавата, която е отговорна за създаването на закони, осигуряващи свободен конкурентен пазар на стоки и услуги, както и за спазването на тези закони".

От Комисията за защита на конкуренцията пък съобщиха, че проучват и граждански сигнал за проблеми на пазара на горива. В същото време бензинът и дизелът поевтиняват.

Въпроси

Въпросите на омбудсмана са свързани с регулацията на пазара на горива и с това дали те създават възможност за конкуренция. Сред въпросите има и такъв за евентуално намаляване на ДДС за горивата.

В позицията си Манолова пита:

Защитава ли регулацията в сектора и правата и интересите на гражданите?
Създава ли законодателството достатъчно конкурентна среда при вноса и продажбата на горива?
Съществува ли монопол при управлението на данъчните складове?
Дали нормативната уредба и практиките създават възможности за по-евтин внос на бензин и дизелово гориво или ги препятстват?
Възможно ли е намаляване на ДДС-то върху горивата?
Какво е предприето след отправените препоръки от Комисията за защита на конкуренцията за подобряване на пазарната среда, във връзка с извършен секторен анализ, една от които е създаване на държавни данъчни складове?

КЗК проучва и граждански сигнал

На фона на въпросите на Манолова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че ще разгледа сигнал на граждани от инициативен комитет от Велико Търново в рамките на новия си секторен анализ на пазара на горива.

В началото на ноември антимонополният орган обяви, че ще направи нов, трети, секторен анализ на пазарите на производство и реализация на бензин и дизелово гориво. Това стана след началото на масовите протести из страната заради високите цени на бензина. Ефектът от досегашните два секторни анализа се запомни с минимална глоба на компанията на лидера на "Воля" Веселин Марешки, защото продавал бензина под себестойност и така подбивал цените на конкурентите.

КЗК съобщи, че ще присъедини сигнала от Велико Търново към материалите по новата проверка. Според ведомството инициативният комитет е представил "релевантна информация за актуалните проблеми на пазара". Към сигнала е приложена и протестна подписка на граждани.

"Комисията оценява високо активното съдействие на обществото при предоставянето на относима към проучването информация. Наред с традиционния инструментариум за провеждане на проучването, КЗК възнамерява да използва и информация, събрана в резултат на проведени срещи с участниците на съответните пазари и експерти в областта", казаха още от ведомството.

Специално ще се проверява начинът на формиране на цените на дребно и факторите, които влияят върху тях, в т.ч. условията за ползване на капацитет в данъчни складове.

Наред с това КЗК продължава да следи доколко се изпълняват препоръките ѝ от 2017 г. към проверените тогава компании - "Лукойл България", "Еко България", "Шел България", "ОМВ България", "НИС Петрол" и "Петрол". Въпросните препоръки се свеждат до "приемане и прилагане на вътрешни процедури, гарантиращи съществуването на конкурентна среда в сектора".

"Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора", призовават от ведомството.

Дизелът и бензинът поевтиняват

Междувременно справка за средните цени на горивата в България за днес показва, че масовият бензин А95 се продава за около 2.20 лева за литър. Данните на платформата fuelo.net са, че цената му е намаляла със 17 стотинки за около две седмици и в момента е на нива, които последно са отчетени през юни.

Повишение през последните месеци има при дизеловото гориво. В момента литър дизел се продава средно за 2.36 лева. За последните две седмици обаче и този вид гориво е поевтинял с 5 стотинки. Почти без промяна в последните месеци са цените на газта. В момента литър от нея върви за 1.08 лева.

От петролния бранш и правителството обясняват в последните дни, че цената на горивата се влияе от стойността на петрола в световен мащаб. В сряда Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) отново преразгледа към понижение прогнозата си за световното търсене на петрол през 2018 и 2019 година и изрази безпокойство от прекомерното предлагане на суровината. Това е предпоставка за спад на цените на световния пазар.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес