Омбудсманът поиска арбитражите да не гледат потребителски дела

Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова поиска арбитражните съдилища да не могат да разглеждат потребителски спорова, за да се ограничи произволът им.

"Само един от 45-те частни арбитражни съдилища за миналата година е разгледал над 100 000 дела, което означава по 300 дела дневно", обясни тя.

По думите ѝ в момента съществува "паралелна частна съдебна система", която правораздава по нейни си правила и която не подлежи на контрол. Манолова предлага изменения в Гражданския процесуален кодекс, които предвиждат Софийският градски съд да може да прави проверка преди да издаде изпълнителен лист. Другото ѝ предложение е арбитражните решения да могат да се обжалват без ограничение във времето.

"Става дума за спорове, които отдавна са погасени по давност, обикновено изкупени от колекторски фирми от някои от монополистите и касаят малки дългове, за част от които хората твърдят, че изобщо не съществуват. Независимо от това, тъй като в голяма част от случаите хората не разбират, че са обект на частно правораздаване, биват осъдени, без възможност да обжалват и да се оплачат", коментира омбудсманът.

Тя допълни, че тази "паралелна частна съдебна система" е абсолютно безконтролна, защото няма институция в България, която да има правомощие да провери дейността на такъв частен арбитражен съд.

"Сам по себе си арбитражът е добър способ за извънсъдебно решаване на спорове, но за решаване на спорове между търговци, между хора, които доброволно са избрали спорът да бъде решен от арбитражен съд", коментира Манолова.

Това е стара тема за Манолова. Институцията на омбудсмана получава стотици жалби на граждани, осъдени пред арбитражите, без изобщо да знаят. Става дума за дела за несъществуващи задължения, отдавна погасени по давност и в мнозинството от случаите - без изобщо да има наличие на арбитражна клауза в договора.

В България функционират над 20 арбитражни съдилища към най-различни работодателски организации и асоциации. Тези съдилища са извън държавната съдебна система. Задължителна предпоставка спор да бъде решен от арбитражен съд е и двете страни по него да са съгласни на това. Голяма част от хората обаче не знаят за това и плащат задълженията си въз основа на нелегитимни решения.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?