Омбудсманът поиска да участва в контрола върху подслушването

Константин Пенчев обвини институциите в действия в услуга на монополистите

Омбудсманът поиска да участва в контрола върху подслушването

Има нужда от граждански контрол върху прилагането на специални разузнавателни средства, в който може да участват и представители на институцията на омбудсмана, каза в сряда националният омбудсман Константин Пенчев. Той представи и доклад за дейността си през 2012 година.

 

"Незаконното подслушване е много сериозно нарушаване на човешки права. Законът за СРС не е добър, защото не осигурява достатъчен контрол", допълни Пенчев по повод оповестения преди два дни доклад от проверката на прокуратурата. Държавното обвинение установи, че в МВР има предпоставки да се подслушва незаконно, както и редица нарушения във вътрешните процедури.

 

Омбудсманът коментира още, че няма причина да не се довери на преценката на главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска изваждането на службите за техническо изпълнение на СРС извън МВР и ДАНС. Пенчев призова да се дадат и повече възможности на съдиите за проверка на оперативните данни преди да дадат разрешение за прилагане на подслушване или следене на хора.

 

"Съдът да не подписва безкритично ползването на СРС-та като селски кмет. Не може цял живот да живеем в трилър. Някой се подслушва, не се подслушва, стават скандали, излизат флашки. Това е несериозно за една демократична държава. Дори и двама души да влязат в затвора, всички хора да знаят, че това е като обица на ухото", каза омбудсманът.

Според него трябва да се регламентират по-подробно правилата при даване на разрешение за СРС-ата, за да се пресекат възможностите на службите да ходят и да си търсят удобни съдии, които безкритично им разрешават.

Освен темата за подслушването Пенчев обяви, че институцията на омбудсмана е оказала съдействие на 14 000 души през 2012 година. Най-големият проблем за хората продължават да бъдат доставчиците на комунални услуги, срещу които са 20 процента от жалбите. Омбудсманът заяви, че засега не среща разбиране от институциите по темата с монополистите и директно ги обвини, че те са защитавани.

"Разбиране не срещам. Например, по случая с парното аз съм против да се плаща за сградна инсталация. Заради това хората се чувстват закрепостени. Едва сега, след толкова години, в Столичната община започнаха да се замислят за нейното премахване и преминаване към индивидуални договори", каза Пенчев.

Той директно обвини регионалното министерство, че защитава монополните водоснабдителни дружества и не е чуло препоръките на омбудсмана.

"Основният проблем е, че караме хората да плащат за нещо, което не знаят. Това доведе и до протестите от февруари. Дадоха се едни обяснения за двойните сметки за ток, които бяха направо обидни за интелекта на хората", възмути се Пенчев.

В същото време от институцията предупредиха, че са се появили измамници, които се обаждат по телефоните от името на омбудсмана, за да събират пари за благородни каузи. Константин Пенчев уточни, че омбудсманът не събира пари и предупреди хората да не се връзват на подобни измами.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?