Омбудсманът поиска НАТУРА 2000 да може да се обжалва

Предложение за промени в Закона за биологичното разнообразие, с които да се възстанови общественото обсъждане при обявяване на защитени зони за европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 и да се предвиди възможност за обжалване на подобни решения е внесъл в Народното събрание националният омбудсман Гиньо Ганев. Това съобщи той на пресконференция в петък.

Ганев препоръча на Министерския съвет да разглежда изграждането на екомрежата като процес, а не като еднократен акт. Според него, когато Министерството на околната среда и водите изработва плановете за управление на терените за НАТУРА 2000 и екооценките на проектите в тези територии, трябва да се отчитат не само екологичните, но и икономическите, социалните, културните и регионалните фактори.

Няколкото разяснителни срещи за НАТУРА 2000 не можаха да компенсират загубеното ценно време пред обществото, смята омбудсманът, според когото и днес много от собствениците на земи и от общините нямат ясни отговори на въпросите за обхвата на НАТУРА 2000, критериите за включването на терените в екомрежата и за режимите на ползване на тези земи.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?