Омбудсманът пожела да посредничи между властта и демонстрантите

Константин Пенчев, сн. БГНЕС

Националният омбудсман Константин Пенчев обяви във вторник пред БНТ, че е приел да бъде гарант при евентуален диалог между протестиращите и институциите.
Поканата към него е отправена от заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова (БСП) по предложение на част от протестиращите неправителствените организации.

 

Според омбудсмана управляващите трябва да приемат спешни промени в Изборния кодекс, които да улеснят достъпа на граждани до управлението чрез намаляване на изискванията за кандидатиране на независими депутати, както и се върне преференциалния вот.

 

Пенчев коментира, че българите в чужбина също трябва да могат да гласуват за независими кандидатури, а не само за партийни, както е сега.

 

"След като хората са на улицата, е минало времето, когато политиците могат да си позволяват да мислят теоретично. Въпросът дали има политическа воля за промени не стои - депутатите са избрани да си свършат работата, независимо дали искат или не, в противен случай трябва да си отидат", каза Пенчев.

Споделяне

Още от България