Омбудсманът препоръча глоби и за институциите при незаконни строежи

Националният омбудсман Константин Пенчев препоръча промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Така ще бъде подобрен административният контрол по строителството в защита на правата на гражданите и обществения интерес, съобщи началникът на кабинета му Роза Георгиева.

През последните месеци при омбудсмана са постъпили много жалби и сигнали от граждани, засегнати от акциите по събаряне на незаконни обекти в различни населени места. В резултат на направения анализ на проблемите с незаконното строителство, Константин Пенчев е констатирал, че компетентните органи и особено общинските не упражняват системен и своевременен контрол и превенция, за да не се допускат незаконни строежи.

В ЗУТ са предвидени достатъчно сериозни санкции за нарушителите, но е справедливо те да се прилагат в случай, че нарушенията са настъпили въпреки направените от компетентните контролни органи необходими предписания, заявява омбудсманът.

При липса на превантивен контрол на строителството не е справедливо единствено гражданите да понасят санкцията по премахването. Необходимо е тази санкция да се обвързва с налични конкретни предписания, смята той.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?