Омбудсманът призова депутатите да спрат да бранят правата на топлофикациите

Ако фалират, ще се появят по-конкурентни фирми за отопление, трябва здрав разум в отношенията монополи-граждани

Омбудсманът призова депутатите да спрат да бранят правата на топлофикациите

Крайно време е народните представители от 42-ото Народно събрание да спрат да пазят правата на топлофикациите, за да не фалират, а да си стиснат ръцете и да променят най-сетне Закона за енергетиката, за да добие "Топлофикация" някакъв човешки вид. Това заяви националният омбудсман Константин Пенчев пред БНТ във вторник, ден след като от Комисията за защита на конкуренцията обявиха, че в сегашния си вид този закон и Наредбата за топлоснабдяване нарушават правата на потребителите на парно и не им се изчисляват адекватно сметките.

 

Пенчев призова депутатите още да внесат малко здрав разум в отношенията монополи - граждани. “Надявам се да престанат да ги крепят. Все пак да не забравяме, че тези предсрочни избори бяха факт затова, защото хората излязоха навън срещу монополите. Те и срещу много други неща излязоха, но и срещу тази въпиюща несправедливост в години за всички тези монополи“, каза общественият защитник.

 

“Конкуренция никога не е имало, има един административно-авторитарен метод, с който навремето се управляваше икономията в тоталитарните общества, този метод е наложен от един закон, наречен Закон за енергетиката. Този метод е налаган в продължение на години от много различни мнозинства, с много промени в този закон, но в една-единствена посока - да спасим "Топлофикация" от фалит, да защитим правата на "Топлофикация", без да мислим за правата на гражданите“, каза общественият защитник..

 

Той допълни, че ако фалира "Топлофикация" - София очевидно ще се появи нещо друго на нейно място и отоплението на гражданите ще бъде оставено в ръцете на по-предприемчиви и на конкурентоспособни търговци. Според него банкрутът на топлофикация или електроразпределително дружество не е равносилно на фалит на държавата. Те не са държавата, това са монополисти, заяви Пенчев. “Държавата трябва да ги регулира, да ги наблюдава, да ги санкционира, а не да ги толерира законодателно, за да ги спасим от фалит. Ами, ако ще фалират, значи явно са неправилно управлявани, да си сменят управлението, да има някаква конкуренция“, заяви обмудсманът.

 

“Много пъти, когато аз съм критикувал специално "Топлофикация", са ми опонирали разни умни глави, професори, инженери - "ти не разбираш нищо, това е невъзможно технически, имаме вертикални щрангове, няма как да стане това ... всеки гражданин да плаща това, което консумира".А не искам безплатно парно. Искам всеки да плаща това, което консумира и да знае, че това консумира. И когато няма пари, да не консумира и да си спестява съответните разходи. Той да си прави сметката, което в момента е невъзможно“, коментира Константин Пенчев.

 

Той допълни, че е вярна констатацията на КЗК, че има техническа възможност за измерване на топлинната енергия в сградната инсталация. “Има възможност - при мен е идвал човек, представител на разпределителните дружества, който даже ми извади от една чанта водомери, щрангове такива, които според него може веднага да се включат във вертикалната инсталация и едва ли не дистанционно да спряно парното на този, който не си плаща, само на него, а не на цялата кооперация. Тоест очевидно има технически възможности“, каза омбудсманът.

 

По повод предложението да има различни тарифи и за парното според потреблението, Пенчев отбеляза, че това е не приложимо, защото топломерите не са измервателни уреди и отчетените от тях единици в различните сгради имат различна цена и няма да може коректно да се отчита потреблението, за да се тарифира по различни цени и да е ясно кой икономисва енергия.

 

Междувременно от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) защитиха формулата за изчисление на топлинната енергия, която била добра, ако се прилага коректно.

 

Председателят на комисията Евгения Харитонова заяви пред журналисти, че в момента не се работи за промяна в наредбата за топлинната енергия, въпреки че този въпрос винаги стоял на дневен ред.

 

Всички говорим, че искаме свободен пазар, но има услуги с повече или по-малко монополен характер, каза още шефката на ДКЕВР. За да може да се сключват директни договори между потребителите и топлофикацията, трябват поправки в Закона за етажната собственост, допълни тя.

 

Харитонова коментира още, че ако отпадне задължението за изкупуване на електроенергията от топлофикациите, която в момента позволява да се натисне ръстът на цената на топлоенергията им, парното ще трябва да поскъпне. Същото тя каза и в края на миналата седмица при обсъждането на новия модел за образуване на цените на тока, но коментира, че при сегашното положение, за да може например столичани да ползват по-евтина топлоенергия, всички потребители на ток в страната плащат за това.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес