Омбудсманът призова парламентът да удължи използването на лихвоточките

Омбудсманът призова парламентът да удължи използването на лихвоточките

Около 55 хиляди души може да изгубят завинаги сумите от лихвоточките си, ако парламентът спешно не одобри на второ четене удължаването на срока за използването им, след като периодът за купуването на имоти или построяването на жилища с този вид разплащателно средство изтече на 30 ноември 2016 г. за това предупреди националният омбудсман Мая Манолова в писмо до Народното събрание, с което призовава депутатите да приемат окончателно поправките в оставащото им малко време работа.

Очакванията са в края на седмицата парламентът да бъде разпуснат, което застрашава правата на граждани с жилищно-спестовни влогове, направени до 1990 година, но недочакали жилище от държавата тогава. Затова обмудсманът настоява да се гласува удължаването до 30 ноември 2018 г. на срока за заявяване на искането за изплащане на компенсация от лица, придобили или започнали изграждането на жилище, както и премахване на крайния срок, в който трябва да се изплатят всички заявени претенции.

Манолова предприема тези действия заради множество жалби от граждани.

Друг проблем, за който хората сезират обществения защитник, е за забавата при изплащането на компенсациите, тъй като отделяните от държавата средства във фонда са недостатъчни за покриване на разходите по лихвоточките. Отпуснатите средства за тези компенсации, включително в тазгодишния бюджет, за изплащане на левовата компенсация на гражданите с многогодишни жилищноспестовни влогове в размер на около 11 млн. лева показаха, че са крайно недостатъчни, което задълбочава още повече проблема, аргументира се омбудсманът.

Това поставя в опасна ситуация купувачите на жилища, заради невъзможност да изплащат ипотеките си и риска да затъват в излишни дългове, посочва Манолова в писмото си до Народното събрание.

Тя припомня, че внесените законови поправки от Вили Лилков от Реформаторския блок и група народни представители на 30 март 2016 г.  предвиждат също така възможността с лихвоточките да се заплащат дължими данъци и такси към държавата и общините.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес