Омбудсманът призова властите да пазят протестиращите във Варна от "местни бизнесмени"

Константин Пенчев

Националният омбудсман Константин Пенчев изпрати препоръка до главния прокурор и министъра на вътрешните работи в оставка, за да обърнат внимание върху посегателства срещу протестиращи от страна на варненски "бизнесмени".

Той съобщава, че е получил сигнал, в който има "обезпокоителни твърдения за опорочаване на протестите във Варна през последните дни и притеснения, че институциите, призвани да спазват и да защитават човешките права, бездействат".

"Конкретните твърдения в сигнала са свързани с оказване на натиск, чрез заплахи и физическо насилие над организатори и участници в протестните шествия от страна на хора, окачествени като "местни бизнесмени” и техните охранители", пише Пенчев до МВР и прокуратурата.

Омбудсманът припомня случая с варненеца Георги Тинев, чийто плакат срещу ТИМ бе скъсан от едри момчета в черни дрехи, които незнайно как се бяха оказали на среща на протестиращите. Пенчев допълва, че от видеокадрите се вижда как същите тези хора нанасят побой над притеклите се в защита на възрастния човек граждани и то в близост до служител на МВР.

"Омбудсманът подчертава, че смята за твърде тревожни и оплакванията в жалбата, свързани с натиск и от страна на служители на МВР. Жалбоподателите твърдят, че полицаи предприемат арести на протестиращи без законови основания, като след намеса на различни медии тези арести биват прекратявани", се казва в съобщението на институцията на обществения защитник, в което се цитира неговото писмо до МВР и прокуратурата.

Според Пенчев подобна намеса на полицаите в протестите уронват устоите на пряката демокрация в България: "Бих желал да подчертая, че употребата на сила от страна на органите на властта следва да се прилага само когато това е "абсолютно необходимо”.

Във вторник омбудсманът приветства и голямата гражданската активност.

"Всъщност това богатство от идеи, както и потребността на хората да изкажат своето виждане определям като голяма крачка в развитието на гражданското общество в България. В тази ситуация голямата отговорност на държавните (в оставка или не) и общинските власти е да положат максимални усилия за опазване на обществения ред и на правата на хората, за да не бъдат белязани с насилие справедливите протести на българските граждани”, коментира Пенчев.

Той напомня на главния прокурор Сотир Цацаров и на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов, че хората, излезли на улицата, се нуждаят от доказателства, че държавата в лицето на нейните институции не ги е изоставила и следи за спазването на правата им.

Споделяне

Още по темата

Още от България