Омбудсманът разкритикува липсата на съдебна реформа

Константин Пенчев, Сн.БГНЕС

Последните промени в Закона за съдебната власт дори не започват съдебната реформа, коментира в понеделник пред БНР националният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев. Той очаквано се обяви против някои от предложенията на Съюза на съдиите в България и редица неправителствени организации.

В качеството си на шеф на ВАС и член на Висшия съдебен съвет по право Пенчев успя да наложи идеята си за създаване на постоянно действащ ВСС. Неговото искане тогава бе подкрепено и от Европейската комисия. Сега Съюзът на съдиите в България настоява за премахването на "постоянно действащия" статут на ВСС заради прекомерната бюрократизация на институцията.

"Когато не беше постоянно действащ, членовете му се съобразяваха с мнението на тримата големи, отиваха във ВСС само за престиж. Получават си хонорарите, гласуват нещо, което невинаги знаят какво е. Това добре ли е за системата? Постоянно действащият ВСС има много проблеми, но това е единственият работещ модел, който не трябва да се променя", коментира Пенчев.

Той обясни още, че създаване на пряк избор за членовете на ВСС, което се настоява от Брюксел, няма да промени статуквото в системата.

"Искам да задам един въпрос на привържениците на прекия избор на членове на Висшия съдебен съвет, да попитам и Европейската комисия. Мислят ли сериозно, че съдиите в Софийския градски съд и Софийския районен съд, които са най-много, ще дадат шанс на най-достойния от Силистренския окръжен съд? Няма такъв шанс. Винаги големите съдилища определят квотите. Един вид ние си избираме от нашите, защото сме най-много в съдилищата и така винаги печелим", обясни Пенчев.

Прекият избор обаче така и не бе приет от ГЕРБ, въпреки настояването на голяма част от съдиите и ЕК.

Константин Пенчев обясни още, че трябва да има кариерни стимули за магистратите, които ще се кандидатират за членове на ВСС, но и че блокираните от президента текстове в Закона за съдебната власт не са били добре обмислени.

Бившият шеф на ВАС силно разкритикува и даването на възможност на сегашния Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор. Това стана възможно с удължаването на сроковете за издигане и гласуване на кандидатурите.


"Очевидно паметта е къса. Нека да припомня, че когато създадохме ВКС и ВАС – първите председатели бяха избрани през юни при един ВСС, а започнаха да функционират през декември при друг ВСС. Тогава стана голям скандал, министърът на правосъдието отказа да подпечата указа на президента, в един ден излязоха два броя на Държавен вестник – един с указа на президента, а в другия – без. Това беше злоупотреба и затова 39-тото народно събрание – аз бях тогава депутат, сложихме тези срокове - процедурата за избор на тримата големи започва не по-рано от два месеца преди изтичане на мандата, но не по-късно от един месец", поясни Пенчев.

Споделяне
Още по темата
Още от България