Омбудсманът сезира съда, че ловджиите плащат два пъти една и съща такса

Омбудсманът сезира съда, че ловджиите плащат два пъти една и съща такса

Двойно заплащане на една и съща такса при издаване и заверка на ловен билет откри националният омбудсман и поиска от Конституционния съд (КС) да установи дали така се нарушават конституционните права на гражданите.

 

Конкретно Константин Пенчев атакува чл. 28, ал. 5 от Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), според който за издаване и заверка на ловния билет се плаща такса на горското или ловното стопанство по определена от правителството тарифа, която е 15 лв. Подобна такса обаче се дължи и съгласно ал. 2 на същия член, но при полагането на изпит от желаещите да придобият право да ловуват и да получат ловен билет.

 

“Недопустимо е държавата да събира няколко пъти такса за извършване на една и съща услуга на гражданите", съобщават от кабинета на националния омбудсман.

 

Според него не става ясно дали има разлика между заверка на билет за лов и административната услуга и кое налага гражданите да заплащат два пъти такса за извършването реално на една услуга.

 

"Подобен подход за попълване на бюджета на съответните държавни стопанства за сметка на гражданите, чрез мултиплициране на таксите за извършване на една и съща услуга, освен че е непропорционален, граничи с произвол от страна на държавата и е несъвместим с Конституцията на Република България (КРБ)", смята Пенчев.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?