Омбудсманът ще изчака с жалбата до КС за Изборния кодекс

Омбудсманът ще изчака с жалбата до КС за Изборния кодекс

Омбудсманът Мая Маноловаобяви, че ще изчака със сезирането на Конституционния съд за текстовете в Изборния кодекс, свързани с гласуването на българите в чужбина.

В момента подаване на жалба до Конституционния съд би било прибързано действие и удар в празното пространство, каза Манолово пред БНР в неделя, имайки предвид заканата на мнозинството веднага след влизането в сила на новите текстове, да внесе нови техни поправки.

Електронното гласуване означава масов вот зад граница, а в преходния период до въвеждането му предлагаме на българите в чужбина окастряне на техните права, коментира досегашното развитие по темата омбудсманът

Тя декларира, че не приема дилемата между права и стабилност, защото правата на българските граждани, където и да се намират, трябва да бъдат такива каквито ги разписва конституцията. Според Мая Манолова “аргументите на българите в чужбина бяха чути, политиците увериха, че са ги разбрали, а в крайна сметка не удържаха на думата си”.

Тя определи българите зад граница и тези в България като работодатели на българските политици и народните представители и ги призова да не забравят това.

Споделяне

Още по темата

Още от България