Омбудсманът ще проверява условията в санаториумите

Проверка на условията в санаториумите за рехабилитация на хора с увреждания предприема омбудсманът Константин Пенче. В рамките на инспекцията “По пътя на пациента” ще бъдат посетени тринадесетте санаториума на “Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс” ЕАД към Министерството на здравеопазването.

Инициативата е провокирана от жалби на хора с увреждания, свързани с качеството на предлаганите физикални и медицински услуги в тези специализирани болници, организацията на самия рехабилитационен процес, статута на придружителя, достъпността на сградите и съоръженията, както и ограничените възможности за-дългосрочна рехабилитация.

 

Във връзка с конкретни сигнали екип на омбудсмана вече е извършил проверка в два от санаториумите. През януари 2012 г. експерти на институцията са посетили санаториума в. Павел баня, който е единственият, приемащ пациенти с парализа на горните и долните крайници. Там през миналата 2011 г. в него са лекувани 217 граждани души с такива заболявания. След препоръките на омбудсмана се работело за решаване на проблемите и са предприети и действия по разработване на стандарти за нова клинична пътека за хора в будна кома и с парализа.

 

В началото на месец март е била извършена и проверка в санаториума в Момин проход. Единствено там работи програма за комплексна рехабилитация за лечение на детска церебрална парализа. Към санаториума е създадено и болнично училище за деца от 1 до 8 клас. При проверката са бил установени няколко проблема, които се отразяват върху качеството на предлаганите услуги – остаряла материално-техническа база; липса на стратегически инвестиции, както в ремонтни дейности, така и в осигуряване на съвременна апаратура за рехабилитация и физиотерапия; ограничена достъпност, неотговаряща на нормативните изисквания.

 

Друг проблем е свързан с лимитите, които се покриват от НЗОК. Те се определят на база здравноосигурените лица в региона, а в специализираната болница се приемат пациенти от цялата страна. Клиничните пътеки са недофинансирани, не отчитат работата с родителите на децата, тяхното обучение, а освен това не покриват медицинските стандарти.  

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?