Омбудсманът: София да не абдикира от грижите за междублоковите пространства

Столичната община не трябва да се дистанцира напълно от дейностите и разходите по поддръжката на прилежащите площи към сградите с етажна собственост. Това е посочил омбудсманът Константин Пенчев в писмо до председателя на Столичния общински съвет, кмета и главния архитект на София, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Писмото е по повод проекта на Наредба за предоставяне на прилежаща земя, частна общинска собственост, към сгради - етажна собственост, в квартали с комплексно застрояване за поддържане и използване от съответната етажна собственост.

Наредбата предвижда всички дейности по поддържането и използването на прилежащата площ да става изцяло за сметка на етажната собственост.

Константин Пенчев се съмнява, че с предвидения регламент ще се постигне целта на наредбата - да се даде възможност на гражданите активно да участват в дейностите за подобряване на жизнената среда в жилищните комплекси.

Поставената цел би могла да се постигне с взаимодействие между общината и етажната
собственост, смята Пенчев.

Столичната община като собственик на определените прилежащи площи не трябва да се дистанцира напълно от дейностите и разходите по поддръжката им, а да предвиди подходящи форми за оказване на съдействие на етажните собственици, пише омбудсманът.

Той предлага да се преосмисли концепцията на предлаганата наредба и да се даде възможност за широко обществено обсъждане.

Споделяне

Още от България