Омбудсманът: За година в дом за хора с деменция са починали 24 души

Омбудсманът: За година в дом за хора с деменция са починали 24 души

Омбудсманът Диана Ковачева иска от главния прокурор Иван Гешев да се направи проверка на дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово. При проверка там в края 2019 г. са установени лоши условия и пренаселеност, твърди тя. Въпреки направените препоръки още през 2013 г., положението не се е подобрило. По-притеснителното обаче е, че само за година там са регистрирани 24 смъртни случая.

"Към момента са настанени 57 лица, при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени. Националният превантивен механизъм, дирекция към омбудсмана, която проверява всички институции, в които са настанени деца и лица, без да могат да напускат доброволно като затвори, интернати, социални домове за деца и възрастни, психиатри, центрове за нелегални мигранти и бежанци, установи случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра", пише Ковачева.

Според омбудсмана отношението към настанените в дома е унизително. Тя посочва, че коридорът на сградата се използва от админситрацията и е отделен с решетка от спалните помещения. Вратата към двора е заключена и навън се излиза само с придружител. Тоалетните са две, а банята – само една за почти 60 души. Персоналът не може да наблюдава настанените през цялото време, защото монитор има само в директорския кабинет. Над леглата са монтирани звънци, но повечето не работят.

Ковачева твърди, че всичко това може да се определи като нарушение на Конвенцията на Организацията на обединените нации против изтезанията и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне. Според нея условията в дома създават опасност за здравето на настанените там. Освен прокуратурата са сезирани кметът на града и социалното министерство.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?