Омбудсманът защити избора на бившия си подчинен Панов за шеф на ВКС

"Тези зад Павлина Панова не са съдиите на България"

Константин Пенчев

Тези, които застанаха зад кандидатурата на Павлина Панова за председател на Върховния касационен съд (ВКС), не са съдиите на България и не представляват общественото мнение. Това коментира омбудсманът Константин Пенчев в сряда пред бТВ. Той беше бивш председател на Върховния административен съд (ВАС) и има решаваща роля за издигането в системата на новия председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Преди ден президентът Росен Плевнелиев подписа указа за назначаването на Панов за председател на ВКС със седемгодишен мандат. Това стана въпреки призивите на магистрати и неправителствени организации държавният глава да обмисли критиките срещу избора, който от отдавна се знаеше, че е предрешен.

Омбудсманът защити Панов като обясни, че е работил с него и няма никакви съмнения в прозрачността на избора на ВКС. В същото време Константин Пенчев се хвърли в атака срещу Съюза на съдиите в България.

"Наблюдавам една агресивна амбиция за овладяване на този пост. От години съюзът на съдиите се е превърнал в кадрови център на ВСС и Павлина Панова беше тяхна кандидатура", каза Пенчев.

В момента Висшия съдебен съвет има 24-ма членове, защото Камен Ситнилски продължава да се води уволнен. От тези 24 членове Съюзът на съдиите в България има само един свой представител в лицето на Калин Калпакчиев. Той е неизменна част от опозицията във ВСС, която няма достатъчно гласове да спре, което и да е скандално решение на мнозинството. Константин Пенчев не обясни за какъв точно кадрови център говори при това положение. Същото бе положението и в предишния ВСС.

"Казвам, че категорично не харесвам ВСС и той взима скандални решения, като това за уволнението на Камен Ситнилски. Но ВСС е органът, който избира шеф на ВКС и не мнението на няколко журналисти е меродавно за това дали е добър или лош изборът на Лозан Панов”, каза Пенчев.

С позицията си омбудсманът обаче защити мнозинството във ВСС, което прокарва въпросните скандални решения. Той атакува и единствената магистратска организация, която открито се противопоставя на този ВСС.

"Председателят на ВКС не бива да е този, който е бил във ВКС (не бива да е Павлина Панова-бел.ред.). Неговата роля е да се бори отвътре за съдебната реформа, за преодоляването на вътрешните зависимости", каза Пенчев. Омбудсманът пропусна да говори за това дали председателят на ВКС трябва да дойде точно от ВАС, където има документирани много повече проблеми. Един от тях е случайното разпределение на делата.

Пенчев допълни още, че гнилите ябълки в съдебната система не са гнили ябълки, а били тумори и той го бил казвал преди години. Още докато беше шеф на ВАС Константин Пенчев говори и за кадруването върху "белите покривки". Тогава той не успя да направи много, за да спре това. По негово време Венета Марковска бе назначена за заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС).

Константин Пенчев критикува и министъра на правосъдието Христо Иванов, че не е присъствал на избора на председателя на ВКС, като отбеляза, че не му прави чест. По време на избора Иванов, заедно с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков, беше в латвийската столица Рига, където се проведе неформален Съвет на министрите на ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?