Омикрон не предизвиква тежка инфекция при ваксинираните

Омикрон не предизвиква тежка инфекция при ваксинираните

Вариантът Омикрон на новия коронавирус предизвиква лека форма на инфекцията при хора, ваксинирани срещу Covid-19, но неваксинираните може да са застрашени от хоспитализация при зараза, каза здравният министър на РЮА Джо Паахла, цитиран от осведомителните агенции.

"Вариантът Омикрон предизвиква лека форма на заболяването при ваксинираните, но увеличава броя на хоспитализациите сред неваксинираните", каза той на брифинг.

"Имаме потвърждение на данните, че вариантът Омикрон се предава лесно от човек на човек", каза южноарфиканският здравен министър и призова неваксинираните бързо да се защитят.

Той отбеляза, че първоначално вариантът се е проявил в Ботсвана. "Все още не знаем как и къде е възникнал", добави той.

Министърът на здравеопазването на Република Южна Африка обяви, че страната навлиза в четвъртата си вълна от коронавирусната епидемия заради варианта Омикрон. Той обаче подчерта, че на този етап болниците не са застрашени от натиск, предаде Ройтерс.

Министърът уточни, че заразени с новия вариант на вируса са регистрирани в седем от деветте провинции в страната. Той изрази надежда, че здравните власти ще се справят с Омикрон, без новият вариант да причини смъртта на твърде много хора.

Пандемичната обстановка през изминалите седем дни беше белязана от появата на нов вариант на коронавируса - B.1.1.529, който Световната здравна организация впоследствие назова с гръцката буква Омикрон. Експерти, на които СЗО е възложила да следят развитието съобщиха, че този вариант има множество мутации и някои от тях са доста обезпокоителни.

Според здравната организация новият вариант на вируса може да се разпространява по-бързо от предишните, а някои предварителни данни сочат, че при него има повишен риск от повторно заразяване.

Като предпазна мярка срещу разпространението на Омикрон редица страни незабавно спряха полетите от Република Южна Африка, където се твърди, че е установен първият случай, и съседни на РЮА държави. Други затвориха границите си за пътници от тези страни или за чужденци, които са ги посещавали наскоро, а трети наложиха ограничителни мерки като карантиниране. Въпреки реакцията обаче от все повече места се съобщава за поява на случаи на Омикрон.

Междувременно фармацевтичните компании започнаха да събират данни за това доколко използваните сега техни ваксини са приложими към новия вариант на вируса и вече работят за адаптирането им.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус