ОМО Илинден заподозрени и в кражба на лични данни за подписката си

Данъчната служителка Васка Николова и активистът на ОМО Илиндин – Пирин Ботьо Тиков са влезли незаконно в информационната система на Националната агенция по приходите (НАП) в Сандански. Двамата са извършвали неразрешени справки на единни граждански номера на български граждани, след като в неработен ден са проникнали в помещение на НАП.

Това съобщи в Благоевград комисар Кирил Георгиев – директор на Областната дирекция на полицията, който даде специална пресконференция във вторник. Той представи и резултатите от три проверки на полицията по сигнали за агитация и купуване на подписи, необходими за регистрацията на ОМО Илинден – Пирин.

Николова и Тиков били хванати от служители на СОТ в помещението на данъчните на 9 септември т.г.

Те са имали списък с 499 имена на български граждани, които са фигурирали в подписка, събирана от нерегистрираната организация ОМО Илинден - Пирин.

На екрана на един от двата работещи компютъра била изписана справка за лицето Иванка Смилянова Димитрова от София.

“Осъществено е проникване в базата данни на НАП, ползвана е паролата на друга служителка Мария Калоянова от Разлог и по този начин са проверявали данни на хора от списъка”, каза комисар Кирил Георгиев, като призова на проверка от комисия на служба “Сигурност” на дирекция НАП.

Данъчната служителка е казала при разпитите в полицията, че била помолена от активиста на ОМО Илинден – Пирин да уточни някои данни за Иванка Димитрова от София.

Първоначално полицията е иззела списъка с подписката на ОМО Илинден-Пирин, но след разпореждане на Окръжна прокуратура- Благоевград е върнат на Тиков.

Ще докладваме цялата преписка на Районна прокуратура - Сандански с мнение с мнение за повдигане на обвинение срещу Васка Николова за извършено нарушение по Закона за защита на личните данни. Вероятно би могло да се търси наказателна отговорност по НК, каза комисар Кирил Георгиев.

Тиков най-вероятно ще се окаже невинен по случая.

Междувременно при проверките си полицията е установила, че активисти на ОМО Илинден – Пирин са уговаряли хора от ромския квартал в Гоце Делчев да участват срещу пари в подписката за регистрация на партията пред съда. Посредник е бил Боян Шабанов, с прякор Даскала.

“Наистина с него са разговаряли представители на ОМО Илинден, които са предлагали и са се интересували може ли срещу заплащане да се съберат подписи. Те първоначално са дали съгласие, като дори се стигнало до сделка, дали да бъде за 10 или 30 лева и сега продължаваме работа да установим по категоричен начин има ли вписани лица или няма вписани лица”, каза комисар Георгиев.

Той допълни, че подобен случай има и с лицето Николай Рибналиев, също от Гоце Делчев. “При него също има данни, че активист на ОМО Илинден, Иван Гаргавалов се е срещал с него и е предлагал суми.”

Ако се съберат достатъчно данни и се докаже, че лицата, на които им е плащано, са вписани в списъците на ОМО Илинден– Пирин, ще бъде сезирана прокуратурата, казаха още от полицията в Благоевград.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов преди ден внесе сигнал до главния прокурор за купуване на подписи за регистрация на ОМО Илинден- Пирин.

Във вторник той коментира, за безнаказаните сепаратистки акции на ОМО Илинден вина носят съдебната власт и правителствените институции, затова партията се надявала на адекватни действия на главния прокурор за възстановяване на законността.

Споделяне

Още по темата

Още от България